Οι κουζίνες-φαντάσματα που απειλούν τα εστιατόρια

Γνωστές στους μυημένους και ως virtual kitchen, cloud kitchen, dark ή ghost kitchen, οι «κουζίνες φαντάσματα» έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Πώς αυτό το νέο μοντέλο «καταστήματος» αποτελεί απειλή για τον παραδοσιακό κλάδο της εστίασης και ποιος βγαίνει κερδισμένος;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Φανταστείτε ένα εστιατόριο ή μαγειρείο, όπου δεν υπάρχουν καρέκλες, τραπέζια και σάλα. Η διεύθυνσή του είναι άγνωστη ή, για να είμαστε ακριβείς, δεν γνωστοποιείται –ένας ακόμη λόγος για να μην καταφέρετε να το επισκεφθείτε ποτέ– κι όμως από αυτό το «εστιατόριο» μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό και να έρθει στην πόρτα σας.

Δεν είναι σενάριο ταινίας, αλλά οι γνωστές (στους μυημένους) ως virtual, cloud, dark ή ghost kitchen, η βασική ιδέα των οποίων είναι πολύ απλή: πώληση γευμάτων αποκλειστικά μέσω delivery και χωρίς την ύπαρξη φυσικού καταστήματος-εστιατορίου, σαν αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Πώς γίνεται αυτό; Στις εγκαταστάσεις μιας dark kitchen μπορούν να παρασκευαστούν από πίτσα και μπέργκερ μέχρι κινέζικο, σουβλάκι ή ταϋλανδέζικα πιάτα. Δηλαδή ό,τι τραβάει η όρεξη σας. Σε αυτήν την κουζίνα –μη φανταστείτε ότι είναι σαν την κουζίνα του σπιτιού σας– μπορούν να συνυπάρχουν τρία, τέσσερια ή περισσότερα τελείως διαφορετικά brand, χωρίς κατ’ ανάγκη πίσω από αυτά να βρίσκεται κάποιο γνωστό όνομα του κλάδου της εστίασης.

Πρόκειται δηλαδή για private label γεύματα-προϊόντα, κάτι σαν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.