«Ο πόλεμος θα οδηγήσει στη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Η Ρωσία μπαίνει σε μια εποχή τεράστιας αστάθειας, που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της, εκτιμά ο ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ, παρομοιάζοντας τον ρώσο πρόεδρο με χιονοστιβάδα σε καταστροφική τροχιά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Αλεξάντερ Έτκιντ.

Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι μια κολοσσιαία, παταγώδης αποτυχία. Μια αποτυχία στρατιωτική και οικονομική, ένα σχέδιο που το Κρεμλίνο είχε βάλει μπρος από το 2014, με τη βεβαιότητα ότι η Δύση θα συνέχιζε άπραγη να παρακολουθεί την κατακτητική του μανία, λέει ο ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ. Παρόλ’ αυτά, οι ηγέτες των δυτικών κρατών καθυστέρησαν σημαντικά να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, παραμένοντας επιλεκτικά τυφλοί στις προθέσεις του ρώσου πρόεδρου. Εάν ήταν αφελείς, αυτό σίγουρα δεν δικαιολογείται από έλλειψη καλής πληροφόρησης – αυτήν σίγουρα την είχαν, λέει ο καθηγητής στο Central European University.

Κι αν είχε πετύχει το σχέδιό του, να φτάσει και να καταλάβει το Κίεβο; Ο Έτκιντ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν θα είχαν σταματήσει ούτε εκεί. Σειρά θα είχε η Βαρσοβία, λέει, μιλώντας στο inside story από την Ρίγα, όπου βρίσκεται αυτόν τον καιρό. Ο Έτκιντ είναι ένας από τους ελάχιστους ρώσους διανοούμενους που εδώ και χρόνια μιλούν και γράφουν για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Είναι ο λόγος για τον οποίον έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κριτικής δυτικών συναδέλφων του.

Προς το τέλος της συζήτησής μας, θα ρωτήσω τον ρώσο ιστορικό τι σκέφτεται για την κατηγορία της ρωσοφοβίας, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί συχνά το Κρεμλίνο για να απαξιώσει τις κριτικές φωνές. «Περισσότερο με ανησυχεί η υπερβολική ρωσοφιλία», θα μου απαντήσει χαμογελώντας, «και δεν αναφέρομαι στους λάτρεις του Τολστόι».

Αλλά για αρχή, ξεκινάω με την εκτίμηση που εξέφρασε πρόσφατα: Ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα έχει καταλυτικές συνέπειες για τη Ρωσική Ομοσπονδία – ότι μετά από αυτόν τον πόλεμο η χώρα δεν θα είναι η ίδια.

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.