Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cedmitriev.jpg
Ο Γιούρι Ντμίτριεφ.

Ο φύλακας της ρωσικής μνήμης που ζει σε σωφρονιστική αποικία

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ έφερε στο φως έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς τάφους από την περίοδο των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Σήμερα βρίσκεται σε σωφρονιστική αποικία, καταδικασμένος σε 15ετή κάθειρξη. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που επέμενε να θυμίζει όσα το Κρεμλίνο προτιμά να ξεχαστούν.
Ο Γιούρι Ντμίτριεφ.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο Γιούρι Ντμίτριεφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης θετής κόρης του. Ο Ντμίτριεφ επιμένει στην αθωότητά του. Η οικογένειά του, οι συνεργάτες και το πλήθος των υποστηρικτών του κάνουν λόγο για κατασκευασμένο κατηγορητήριο, που έχει στόχο να κηλιδώσει τη φήμη του και να απαξιώσει το έργο του.

Στις 28 Δεκεμβρίου, η ρωσική Δικαιοσύνη έδωσε εντολή για τη διάλυση του Μemorial, της μεγαλύτερης και γνωστότερης οργάνωσης για την ιστορική μνήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία – πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης ήταν ο Αντρέι Ζαχάροφ. Η απόφαση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν καταχωρισμένο το Memorial στη λίστα με τους «ξένους πράκτορες». Ο Ντμίτριεφ είναι ο διευθυντής του παραρτήματος του Memorial στην Καρελία της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Για να προκύψει η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του χρειάστηκαν πέντε χρόνια και τρεις δίκες, στις δύο εκ των οποίων είχε κριθεί αθώος. «Αυτή η ιστορία είναι τρομακτική. Ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει την υπόθεση τόσο καλά όσο εμείς, αν δεν γνωρίζει τόσο καλά τον Ντμίτριεφ και την οικογένειά του, μπορεί να καταλάβει πόσο παράλογο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη