Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cegaziantep000_32gd7d9.jpg
Η κλειστή αγορά στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, 11/08/2022. [OMAR HAJ KADOUR/AFP]

Ο ελληνοσύρος έμπορος χαλιών που οι Τούρκοι κατηγορούν για κατάσκοπο

Οι Τούρκοι κατηγορούν –χωρίς σοβαρά στοιχεία– τον Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ότι μοιράστηκε με τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για την ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων και την ελληνοτουρκική μεθόριο.
Η κλειστή αγορά στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, 11/08/2022. [OMAR HAJ KADOUR/AFP]

H έκθεση χαλιών Ντόμοτεξ είχε τελειώσει στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, 67 ετών, έμπορος χαλιών από τη Συρία, έλληνας υπήκοος εδώ και πάνω από 20 χρόνια, πήγε με τον συνεταίρο του για φαγητό. Λοξά απέναντί τους στο εστιατόριο κάθονταν δύο άνθρωποι που φάνηκε να τους ακολουθούν. Όταν ο Αμπάρα και ο έλληνας συνεταίρος του βγήκαν στον δρόμο για να γυρίσουν στο πεντάστερο ξενοδοχείο τους, σταμάτησε μπροστά τους ένα φορτηγό, μία ομάδα ανδρών τούς πέρασε κουκούλες και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Image
domotex000_wb0hm.jpg
Επισκέπτες εξετάζουν ανατολίτικα χαλιά που εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης Domotex στις 11 Ιανουαρίου 2018 στο Ανόβερο της κεντρικής Γερμανίας. [Peter Steffen / dpa / AFP]

Λίγο αργότερα ο συνεταίρος του αφέθηκε ελεύθερος και ειδοποίησε τα παιδιά του Αμπάρα στην Ελλάδα. Όταν πριν από έναν μήνα οι δύο γιοι του Αμπάρα και ένας φίλος του από τη Συρία ήρθαν να με βρουν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν γνώριζαν ότι ο έμπορος χαλιών θα δικαζόταν στις 18 Οκτωβρίου από δικαστήριο του Γκαζίαντεπ στη νότια Τουρκία. Ούτε ότι θα κινδύνευε να καταδικασθεί για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας σε κάθειρξη 20 ετών. Το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινώσει την απόφασή του στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας γιορτής.

«Μοιράστηκε πληροφορίες»

Η ιστορία του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είναι μια οικογενειακή ιστορία. Η γυναίκα του Ράντα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη