Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
youartonbrain.jpeg
[yourbrainonart.com]

Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος για την τέχνη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για να δημιουργεί και να απολαμβάνει έργα τέχνης. Η Σούζαν Μάγκσαμεν, ιδρύτρια του International Arts + Mind Lab του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μας εξηγεί γιατί η καλλιτεχνική διαδικασία είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχική υγεία.
[yourbrainonart.com]

Η Σούζαν Μάγκσαμεν περιγράφει την περίπτωση ενός ασθενή Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο, ο οποίος αναγνώρισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον γιο του, όταν του έβαλαν να ακούσει μια σειρά από πολύ αγαπημένα του τραγούδια από το παρελθόν του. Μου μιλάει για την ευεργετική επίδραση που έχουν τα μαθήματα χορού στους ασθενείς από τη νόσο του Πάρκινσον· για τους διασώστες που ζωγραφίζουν για να διαχειριστούν την ένταση και το τραύμα από όσα βιώνουν· για τους αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα κατασκευής μάσκας, μέρος της θεραπείας από τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Image
susan.jpeg
[Susan Magsamen]

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει αποδειχτεί ότι η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή της καλής υγείας και την πρόληψη μιας σειράς από ψυχικές και σωματικές παθήσεις, καθώς και στη θεραπεία ή τη διαχείριση οξέων και χρόνιων παθήσεων. Βεβαίως, το γεγονός ότι η τέχνη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση, δεν αποτελεί είδηση. Σύμφωνα, όμως, με την Μάγκσαμεν πρόκειται για μια μάλλον υποτιμημένη πραγματικότητα, που μας στερεί από ευκαιρίες να βελτιώσουμε τη ζωή μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Επείγει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που χαράζουμε πολιτική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη