Ο απειλούμενος πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει αναστατώσει τον κόσμο - τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Το The Conversation ζήτησε από έναν ειδικό σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας να εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχουν οι πολεμικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα και γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι μιλά στον Τύπο μετά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την 1η Σεπτεμβρίου 2022. [GENYA SAVILOV/AFP]

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, τον σταθμό Ζαπορίζια στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ. Ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις μάχονται σε κοντινή απόσταση και οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνίας προς το εργοστάσιο, προκαλώντας φόβους για την ασφάλεια του εργοστασίου και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, στο Τσερνομπίλ το 1986.

Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές έχουν εκπονήσει σχέδια για την αποσύνδεση του εργοστασίου από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας – σε περίπτωση βλάβης του εργοστασίου, σύμφωνα με τους Ρώσους, ως προοίμιο για τη σύνδεση του εργοστασίου με το δίκτυο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Η αποσύνδεση του εργοστασίου από το δίκτυο είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.