Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
cezaporizhia000_32hh23h.jpg
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι μιλά στον Τύπο μετά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την 1η Σεπτεμβρίου 2022. [GENYA SAVILOV/AFP]

Ο απειλούμενος πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει αναστατώσει τον κόσμο - τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Το The Conversation ζήτησε από έναν ειδικό σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας να εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχουν οι πολεμικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα και γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι μιλά στον Τύπο μετά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την 1η Σεπτεμβρίου 2022. [GENYA SAVILOV/AFP]

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, τον σταθμό Ζαπορίζια στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ. Ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις μάχονται σε κοντινή απόσταση και οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνίας προς το εργοστάσιο, προκαλώντας φόβους για την ασφάλεια του εργοστασίου και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, στο Τσερνομπίλ το 1986.

Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές έχουν εκπονήσει σχέδια για την αποσύνδεση του εργοστασίου από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας – σε περίπτωση βλάβης του εργοστασίου, σύμφωνα με τους Ρώσους, ως προοίμιο για τη σύνδεση του εργοστασίου με το δίκτυο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Η αποσύνδεση του εργοστασίου από το δίκτυο είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση.

Το The Conversation ζήτησε από τον Νατζμεντίν Μεσκάτι, καθηγητή και ειδικό σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, να εξηγήσει τους κινδύνους των πολεμικών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα και γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πόσο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη