Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cebrazildeforestation000_1wj4lf.jpg
Αγρότισσα που έβαλε φωτιά στο τροπικό δάσος γύρω από την ιδιοκτησία της, καθαρίζει τα ξερά φύλλα καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της, στον Αμαζόνιο. [Carl de Souza/AFP]

Πώς ο ανθρώπινος πολιτισμός προκαλεί τις πανδημίες που τον μαστίζουν

Ενώ παρακολουθούμε καθημερινά τις ειδήσεις για την Covid-19 και περιμένουμε εναγωνίως το εμβόλιο που θα την αναχαιτίσει, την ίδια στιγμή αδυνατούμε να δούμε το «αθέατο μέρος του παγόβουνου», με τα βαθύτερα γενεσιουργά αίτια τέτοιων πανδημιών – τα οποία είναι ριζωμένα στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Αγρότισσα που έβαλε φωτιά στο τροπικό δάσος γύρω από την ιδιοκτησία της, καθαρίζει τα ξερά φύλλα καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της, στον Αμαζόνιο. [Carl de Souza/AFP]

Για πολλούς επιστήμονες η τρέχουσα πανδημία δεν συνιστά έκπληξη, αλλά κάτι που ήταν ζήτημα χρόνου να μας «χτυπήσει την πόρτα». Όπως ανέφερε σε άρθρο του στους New York Times τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της ΜΚΟ EcoHealth Alliance, «στις αρχές του 2018, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης του ΠΟΥ στη Γενεύη, μια ομάδα ειδικών στην οποία ανήκω (R&D Blueprint) επινόησε τον όρο Ασθένεια Χ: αναφερόμασταν στην επόμενη πανδημία που θα προκαλείτο από ένα άγνωστο, καινούργιο παθογόνο που δεν είχε ακόμη εισέλθει στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η Ασθένεια Χ, λέγαμε τότε, πιθανόν θα προέκυπτε από έναν ιό προερχόμενο από τα ζώα και θα εμφανιζόταν κάπου στον πλανήτη όπου η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη φέρνει τους ανθρώπους και την άγρια ζωή κοντά. Εν συντομία, η Covid-19 είναι η Ασθένεια Χ», υποστηρίζει ο Ντάσζακ. Την απειλή των αναδυόμενων μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως επισήμαιναν παλαιότερες αλλά και νεότερες επιστημονικές μελέτες.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη