Νίκολα Τέσλα: Γιατί λησμονήσαμε τον εφευρέτη που άλλαξε τον κόσμο

Με αφορμή την κυκλοφορία της μυθιστορηματικής βιογραφίας «Τέσλα, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα», και τη διοργάνωση της έκθεσης «Νίκολα Τέσλα - Ο άνθρωπος από το μέλλον» στο Μουσείο Κοτσανά, επιχειρούμε μια περιήγηση στον κινηματογραφικό βίο και την ανεπανάληπτη διαδρομή του αμφιλεγόμενου εφευρέτη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Τέσλα μπροστά στον καινοτόμο συντονιζόμενο μετασχηματιστή (γνωστό και ως «πηνίο Τέσλα») που εφηύρε το 1891.

Ο Νίκολα Τέσλα είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πλέον καινοτόμους επιστήμονες όλων των εποχών. Ρηξικέλευθος και οραματιστής, κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του με ορισμένες από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα. Παράλληλα, όμως, απέτυχε να το συνδέσει με άλλες, όπως το ραδιόφωνο, τις ακτίνες Χ, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ασύρματα δίκτυα, και πολλές ακόμη, τις οποίες οικειοποιήθηκαν ευθέως ή πλαγίως συνάδελφοί του.

Ο Τέσλα, όμως, δεν ενδιαφερόταν ούτε για την προσωπική αναγνώριση, ούτε για την εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεων του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας από τους πρώτους δισεκατομμυριούχους, κατέληξε να πεθάνει μόνος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου τρεφόταν μόνο με γάλα και μπισκότα.

Η μυθιστορηματική βιογραφία

Ο Σέρβος συγγραφέας Βλάντιμιρ Πίσταλο έχει μελετήσει εκτενώς το έργο και τη ζωή του συμπατριώτη του. Η συγγραφή της μυθιστορηματικής τριλογίας Τέσλα, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα, η οποία τελικά ενσωματώθηκε σε έναν τόμο, διήρκησε πάνω από μια δεκαετία. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση από τα σερβικά του Χρήστου Γκούβη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.