Τα μυστικά της μακροβιότητας: προσαρμογή και ευελιξία

Ατομικά και συλλογικά, είμαστε προετοιμασμένοι για μια ζωή 75-80 χρόνων, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να υπολογίζουμε κι ένα μπόνους 20-30 χρόνων. Η ιδέα προκαλεί στους περισσότερους αποτροπιασμό: πόση πρέφα να παίξει κανείς στο καφενείο; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να το ευχαριστηθούμε.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Δάσος από αρχαίες καστανιές στη Όχη. [purplepassionflower.blogspot.com]

H λέξη «πρόκληση» στην Ελλάδα, στο μυαλό όλων μεταφράζεται σε πρόβλημα. Εκεί που άλλοι βλέπουν ευκαιρίες για διεξόδους, εμείς προετοιμαζόμαστε για νέα αδιέξοδα. Αν μάλιστα χρειάζεται ως προϋπόθεση και κάποια προσπάθεια προσαρμογής, όλοι ψάχνουμε τον αστερίσκο που θα μας επιτρέψει να εξαιρεθούμε «ως ειδική περίπτωση». Έτσι, όταν εμφανίζεται η προοπτική να ζήσουμε –εμείς και τα παιδιά μας– μια υγιή και δραστήρια ζωή 100 χρόνων, το μυαλό μας αυτόματα πάει στο ασφαλιστικό και τα ελλείμματα. Όταν το αγγλικό βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την διαΝΕΟσις ως «Ο Γρίφος των 100 χρόνων», βλέπουμε μόνο το μαύρο.

100 χρόνια γκρίνια

Η προσέγγιση του βιβλίου μπορεί να παραφραστεί ως εξής: Όταν ο μέσος άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι μπορεί να περάσει τα 100, αντιδρά με αποτροπιασμό στην προοπτική για «40 χρόνια πρέφα» μετά τη συνταξιοδότηση. Καταλαβαίνει, όμως, πως αν προσεγγίσει τον προγραμματισμό του πιο δημιουργικά και αν εγκαταλείψει το μονοδιάστατο μοντέλο τριών φάσεων «εκπαίδευση-εργασία-σύνταξη», διαλέγοντας κάτι πιο ρευστό και ευέλικτο, τότε τα 100 χρόνια μπορεί να γίνουν θείο δώρο. Ιδίως, μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και τους άλλους λόγους για τους οποίους η ζωή μας είναι διαφορετική από των γονέων μας: την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογία, τις αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.