Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cekastanies.jpg
Δάσος από αρχαίες καστανιές στη Όχη. [purplepassionflower.blogspot.com]

Τα μυστικά της μακροβιότητας: προσαρμογή και ευελιξία

Ατομικά και συλλογικά, είμαστε προετοιμασμένοι για μια ζωή 75-80 χρόνων, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να υπολογίζουμε κι ένα μπόνους 20-30 χρόνων. Η ιδέα προκαλεί στους περισσότερους αποτροπιασμό: πόση πρέφα να παίξει κανείς στο καφενείο; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να το ευχαριστηθούμε.
Δάσος από αρχαίες καστανιές στη Όχη. [purplepassionflower.blogspot.com]

H λέξη «πρόκληση» στην Ελλάδα, στο μυαλό όλων μεταφράζεται σε πρόβλημα. Εκεί που άλλοι βλέπουν ευκαιρίες για διεξόδους, εμείς προετοιμαζόμαστε για νέα αδιέξοδα. Αν μάλιστα χρειάζεται ως προϋπόθεση και κάποια προσπάθεια προσαρμογής, όλοι ψάχνουμε τον αστερίσκο που θα μας επιτρέψει να εξαιρεθούμε «ως ειδική περίπτωση». Έτσι, όταν εμφανίζεται η προοπτική να ζήσουμε –εμείς και τα παιδιά μας– μια υγιή και δραστήρια ζωή 100 χρόνων, το μυαλό μας αυτόματα πάει στο ασφαλιστικό και τα ελλείμματα. Όταν το αγγλικό βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την διαΝΕΟσις ως «Ο Γρίφος των 100 χρόνων», βλέπουμε μόνο το μαύρο.

100 χρόνια γκρίνια

Η προσέγγιση του βιβλίου μπορεί να παραφραστεί ως εξής: Όταν ο μέσος άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι μπορεί να περάσει τα 100, αντιδρά με αποτροπιασμό στην προοπτική για «40 χρόνια πρέφα» μετά τη συνταξιοδότηση. Καταλαβαίνει, όμως, πως αν προσεγγίσει τον προγραμματισμό του πιο δημιουργικά και αν εγκαταλείψει το μονοδιάστατο μοντέλο τριών φάσεων «εκπαίδευση-εργασία-σύνταξη», διαλέγοντας κάτι πιο ρευστό και ευέλικτο, τότε τα 100 χρόνια μπορεί να γίνουν θείο δώρο. Ιδίως, μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και τους άλλους λόγους για τους οποίους η ζωή μας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη