Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cepossmercenaries.jpg

Μισθοφόροι και εθελοντές στην Ουκρανία

Ενώ η Δύση έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί στρατιωτικά στα γεγονότα που στοιχειώνουν την ήπειρό μας, πολλοί ξένοι στρατιώτες έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον της ή στο πλευρό της – κάποιοι εθελοντικά και πολλοί ως μισθοφόροι.

Οι μισθοφόροι αυτοαποκαλούνται συχνά και λεγεωνάριοι, όρος που καθιερώθηκε το 1831 όταν η «Légion étrangère» ιδρύθηκε από τη Γαλλία ως επίλεκτο σώμα μαχητών, εξαιτίας της σκληρής προετοιμασίας που έπρεπε να υποστούν οι άνδρες της. Ο άτυπος αυτός στρατός προσέλκυε νέους που διψούσαν για περιπέτεια (ανάμεσά τους τον ηθοποιό Αλέν Ντελόν και τον μουσικό Κόουλ Πόρτερ) και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υφίσταται και να προσφέρει υπηρεσίες στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Ωστόσο, από την ίδρυσή της, πολύ νερό έχει τρέξει στο αυλάκι και έχει αλλάξει το προφίλ των λεγεωνάριων που προερχόμενοι πλέον από όλες τις γωνίες του πλανήτη και έναντι παχυλής αμοιβής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ξένους στρατούς και καλούνται συχνά να διεκπεραιώσουν τη «βρόμικη δουλειά».

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση του 46χρονου Ιταλού Έντι Ονγκαρό, που σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Αντβέεντκα, βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ πολεμούσε με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Η είδηση ​​κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με μια ανάρτηση από την αντιφασιστική «Συλλογικότητα των Βορειοανατολικών Ερυθρών Αστέρων» και επιβεβαιώθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και από τον Μάσιμο Πιν, φίλο του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη