Μισθοφόροι και εθελοντές στην Ουκρανία

Ενώ η Δύση έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί στρατιωτικά στα γεγονότα που στοιχειώνουν την ήπειρό μας, πολλοί ξένοι στρατιώτες έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον της ή στο πλευρό της – κάποιοι εθελοντικά και πολλοί ως μισθοφόροι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Οι μισθοφόροι αυτοαποκαλούνται συχνά και λεγεωνάριοι, όρος που καθιερώθηκε το 1831 όταν η «Légion étrangère» ιδρύθηκε από τη Γαλλία ως επίλεκτο σώμα μαχητών, εξαιτίας της σκληρής προετοιμασίας που έπρεπε να υποστούν οι άνδρες της. Ο άτυπος αυτός στρατός προσέλκυε νέους που διψούσαν για περιπέτεια (ανάμεσά τους τον ηθοποιό Αλέν Ντελόν και τον μουσικό Κόουλ Πόρτερ) και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υφίσταται και να προσφέρει υπηρεσίες στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Ωστόσο, από την ίδρυσή της, πολύ νερό έχει τρέξει στο αυλάκι και έχει αλλάξει το προφίλ των λεγεωνάριων που προερχόμενοι πλέον από όλες τις γωνίες του πλανήτη και έναντι παχυλής αμοιβής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ξένους στρατούς και καλούνται συχνά να διεκπεραιώσουν τη «βρόμικη δουλειά».

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση του 46χρονου Ιταλού Έντι Ονγκαρό, που σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Αντβέεντκα, βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ πολεμούσε με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Η είδηση ​​κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με μια ανάρτηση από την αντιφασιστική «Συλλογικότητα των Βορειοανατολικών Ερυθρών Αστέρων» και επιβεβαιώθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και από τον Μάσιμο Πιν, φίλο του Ονγκαρό, που ήταν σε επαφή με μέλη του «αντιφασιστικού καραβανιού» που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονμπάς. Οι σύντροφοί του στο Ντονμπάς ενημερώθηκαν για τον θάνατο του Έντι από αξιωματικούς της λαϊκής πολιτοφυλακής στην οποίαν ανήκε, και πριν το γνωστοποιήσουν ενημέρωσαν τον πατέρα και τον αδελφό του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.