Μικρά Ασία 1919-1922: Μία τραγωδία, δύο αφηγήματα

Σαν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου του 1922, μπήκε η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης, που κανείς δεν έχει μπορέσει να πει με σιγουριά από ποιον ξεκίνησε. Ήταν η τελευταία πράξη ενός δράματος που παιζόταν για χρόνια στη Μικρασία και το ξεκίνημα ενός νέου, της άνευ προηγουμένου ανταλλαγής πληθυσμών που άλλαξε τον χαρακτήρα της Ελλάδας. Μέσα από τα κείμενα Ελλήνων και Τούρκων λογοτεχνών βλέπουμε την εποχή με τα μάτια των πρωταγωνιστών της, στο β’ μέρος του αφιερώματος του inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
22
'

Μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 1922 υψώθηκαν οι πρώτοι καπνοί πάνω από τον αρμενομαχαλά Χαϊνότς της Σμύρνης. Τέσσερις μέρες νωρίτερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, τα πρώτα κεμαλικά στρατεύματα είχαν μπει στην πόλη και τα ελληνικά είχαν τραπεί σε άτακτη φυγή. Οι φλόγες που αφάνισαν το κέντρο της Σμύρνης και τα πανικόβλητα πλήθη στην προκυμαία είναι η γνωστότερη εικόνα, στην Ελλάδα, της Μικρασιατικής Καταστροφής. Δεν ήταν όμως η τελευταία πράξη του δράματος που είχε μετατρέψει την Μικρά Ασία σε ένα απέραντο σφαγείο. Και άλλες σφαγές έμελλε να ακολουθήσουν τις πολλές που είχαν προηγηθεί, αιχμαλωσίες, η Ανταλλαγή...

«Απελευθέρωση» της Σμύρνης, ή «καταστροφή» της;

Στις 30 Αυγούστου γιορτάστηκε στην Τουρκία η «Εορτή της Νίκης», η επέτειος της κατάρρευσης του ελληνικού μετώπου που οδήγησε στην αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από την Μικρασία. Στις 9 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η «Απελευθέρωση της Σμύρνης», ενώ πολλές άλλες πόλεις, από την Προύσα ως το Αϊβαλί, την Πάνορμο ως τα Σώκια, εορτάζουν αντίστοιχες επετείους κατάλυσης της ελληνικής κατοχής. Στην Ελλάδα, πάλι, υπάρχει μια ατμόσφαιρα πένθους σε όσους θυμούνται, πένθους είτε προσωπικού (οικογενειακού) όσων έχουν και θυμούνται μια μικρασιατική καταγωγή, είτε μιας αδιόρατης απώλειας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.