«Ρωσικός κόσμος»: ο μεγαλοϊδεατισμός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ως όχημα την ιδέα του «Ρωσικού Κόσμου», μια έννοια αντίστοιχη του «ρωμαϊκού» ή «βυζαντινού» κόσμου, που προωθείται και από την Εκκλησία της Μόσχας μέσω της Ορθοδοξίας. Όμως η δημιουργία, από τις 6 Ιανουαρίου 2019, αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας στην Ουκρανία, ανατρέπει τα σχέδιά τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράφει τον «Τόμο» για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. [Mykola Lazarenko/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP]

Ανήμερα των Φώτων (παραμονή Χριστουγέννων για τους ακολουθούντες το παλαιό ημερολόγιο Ρώσους και Ουκρανούς Ορθοδόξους), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε στον προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, τον ποθητό Τόμο με τον οποίο η εν λόγω εκκλησία καθίσταται αυτοκέφαλη. Η δημιουργία της δέκατης πέμπτης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί την σημαντικότερη εξέλιξη στον ορθόδοξο κόσμο των τελευταίων δεκαετιών. Την σημασία αυτήν θέλησε να υπογραμμίσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επιλέγοντας την συγκεκριμένη ημερομηνία για την τελετή παράδοσης του Τόμου.

Η νέα εκκλησία θα οργανωθεί –προς το παρόν τουλάχιστον– σε μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, όχι σε Πατριαρχείο (όπως ήλπιζαν πολλοί Ουκρανοί, επιθυμώντας ένα «αντίπαλο δέος» προς το Πατριαρχείο Μόσχας). Πρόκειται λιγότερο για «κίνηση καλής θέλησης» του οικουμενικού θρόνου έναντι της Μόσχας (η εκκλησία της οποίας φέρει πατριαρχική περιωπή) και περισσότερο για αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας: σε μητρόπολη-Εξαρχία του Πατριαρχείου ήταν οργανωμένη η εκκλησία του Κιέβου (Μητρόπολη Κιέβου, Γαλικίας και πάσης Ρως), όταν η Ρωσία παρατύπως την ενσωμάτωσε στο Πατριαρχείο Μόσχας μετά το 1686.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.