Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cestudentsthess20181129_120250.jpg

Πόσο αυθόρμητη ήταν η μαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη;

Η Σοφία Χριστοφορίδου πήγε στην πορεία που οργανώθηκε χθες 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε να μάθει τι ώθησε τους μαθητές να αφήσουν τις τάξεις τους και να βγουν στον δρόμο για τη Μακεδονία.

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ». Το σύνθημα δονούσε την πορεία παιδιών και εφήβων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά σε 12χρονα και 13χρονα μπορούσε κανείς να διακρίνει και ενήλικες. Κάποιοι εξ αυτών ήταν διακεκριμένα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ιερός Λόχος. Ήταν μια πορεία με εθνικιστικά συνθήματα, που εξελίχθηκε σε ένα κρυφτούλι μεταξύ αναρχικών και ακροδεξιών.

Image
sms.jpg

Πώς ξεκίνησαν οι καταλήψεις και η οργάνωση της πορείας; Το μήνυμα διαδόθηκε σαν «ιός» μέσω facebook και instagram και το ένα σχολείο καλούσε το άλλο σε συμμετοχή. Από ποιον ξεκίνησε είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες διακινούνταν μηνύματα στο messenger, e-mails και sms. Ένα από αυτά έγραφε, σε κεφαλαία: «Έκτακτο την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για την πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό. Κατσίφας και Β. Ήπειρος. Μιλήστε όλοι με τα 15μελές (sic) σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα δεν υπάρχει ανησυχία».

Την ύπαρξη αυτού του είδους του συντονισμού επιβεβαιώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ανανιάδης. «Δεν γίνονται συνελεύσεις για να ληφθεί η απόφαση. Τα παιδιά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη