Πόσο αυθόρμητη ήταν η μαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη;

Η Σοφία Χριστοφορίδου πήγε στην πορεία που οργανώθηκε χθες 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε να μάθει τι ώθησε τους μαθητές να αφήσουν τις τάξεις τους και να βγουν στον δρόμο για τη Μακεδονία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ». Το σύνθημα δονούσε την πορεία παιδιών και εφήβων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά σε 12χρονα και 13χρονα μπορούσε κανείς να διακρίνει και ενήλικες. Κάποιοι εξ αυτών ήταν διακεκριμένα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ιερός Λόχος. Ήταν μια πορεία με εθνικιστικά συνθήματα, που εξελίχθηκε σε ένα κρυφτούλι μεταξύ αναρχικών και ακροδεξιών.

Πώς ξεκίνησαν οι καταλήψεις και η οργάνωση της πορείας; Το μήνυμα διαδόθηκε σαν «ιός» μέσω facebook και instagram και το ένα σχολείο καλούσε το άλλο σε συμμετοχή. Από ποιον ξεκίνησε είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες διακινούνταν μηνύματα στο messenger, e-mails και sms. Ένα από αυτά έγραφε, σε κεφαλαία: «Έκτακτο την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για την πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό. Κατσίφας και Β. Ήπειρος. Μιλήστε όλοι με τα 15μελές (sic) σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα δεν υπάρχει ανησυχία».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.