Μαρινόπουλος: Δύο πτωχεύσεις και μία συγχώνευση

Πίσω από την απορρόφηση της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» υπάρχουν εκατοντάδες μικρές τραγωδίες (και κτηνωδίες) κατά εργαζομένων και προμηθευτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όσοι δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να σωθούν, “πεθαίνουν”, οδηγώντας πολλούς άλλους στον κοινωνικό θάνατο. Όπως συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Στην ιστορία ανήκει πλέον το λογότυπο του Μαρινόπουλου, που έχει αντικατασταθεί στα πρώην καταστήματα της αλυσίδας από αυτό του Σκλαβενίτη. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 οι δικηγόροι της εταιρείας Σκλαβενίτης συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της «Μαρινόπουλος» ότι η αλυσίδα του Αλίμου θα απορροφούνταν από την «Σκλαβενίτης», εμφανίσθηκε ξαφνικά ένα πρόβλημα: τι θα γινόταν με την τύχη της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», την οποία διαχειριζόταν ο επιχειρηματίας Θόδωρος Καρυπίδης και η οποία εμφανιζόταν ως συνδεδεμένη επιχείρηση με τη «Μαρινόπουλος»;

Η «Μαρινόπουλος» ήθελε να μεταβιβάσει στη «Σκλαβενίτης» τη συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά η δεύτερη δεν επιθυμούσε να την αγοράσει, καθώς θεωρούσε τις προηγούμενες δοσοληψίες της «Μαρινόπουλος» μαζί της «άκρως προβληματικές». Όπως συνέβη με όλα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι της «Σκλαβενίτης» είχαν δίκιο.

Στο inside story ψάξαμε το γιατί και βρήκαμε μια ιστορία για την Ελλάδα της κρίσης. Στο λιανικό εμπόριο. Στη Μακεδονία (που είναι λίγο περισσότερο “χτυπημένη” από την Αθήνα).

Μία περίεργη μεταβίβαση

Το καλοκαίρι του 2013 τα σουπερμάρκετ της Βόρειας Ελλάδας «Αρβανιτίδης» βρίσκονται σε αδιέξοδο. Χρωστάνε στο ΙΚΑ, την εφορία και την Alpha Bank και κινδυνεύουν με “ξαφνικό θάνατο”.

Εκείνη τη στιγμή, η «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» έχει 159 καταστήματα, από τα οποία τα 54 ήταν στον νομό Θεσσαλονίκης, 23 στην Ημαθία, 18 στην Πιερία, 17 στην Πέλλα, 16 στη Χαλκιδική, 4 στα Γιάννενα, 12 στον νομό Κοζάνης, 3 στην Καρδίτσα, 2 στη Μαγνησία, 4 στις Σέρρες, 3 στην Καβάλα, 2 στην Καστοριά και 2 στο Κιλκίς.

Η εταιρεία κατατάσσεται 8η μεταξύ των 94 εταιρειών του κλάδου με βάση τα μεικτά κέρδη, αλλά μόλις 88η με βάση τα καθαρά αποτελέσματα και 19η με βάση τα ίδια κεφάλαια). Ο κύκλος εργασιών της το 2011 προσέγγισε τα 222 εκατομμύρια ευρώ. 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.