Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-.jpg

Λιθουανικά ξωτικά ενάντια σε ρωσικά τρολ

Στα κράτη της Βαλτικής Θάλασσας, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία στα πλαίσια του «ψυχολογικού πολέμου» Ανατολής και Δύσης έχει μακριά παράδοση. Σήμερα, ο πόλεμος αυτός διεξάγεται στο ίντερνετ. Από δύο πλευρές εξίσου αποφασισμένες να τον κερδίσουν.

Τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, η ρωσική μυστική υπηρεσία KGB είχε αναπτύξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα, ώστε να αποτρέπει τους Εσθονούς από το να παρακολουθούν τη φινλανδική τηλεόραση, που εξέπεμπε από την άλλη πλευρά της όχθης της στενής θάλασσας που χωρίζει τις δύο χώρες. Το ντοκιμαντέρ Ντίσκο και πυρηνικός πόλεμος του Γάακ Κίρμι, γυρισμένο το 2009, δείχνει πώς η Μόσχα δημιουργούσε ομάδες κομματικής και αστυνομικής επιτήρησης για να μην βλέπουν οι Εσθονοί την φινλανδική τηλεόραση, ενώ οι τελευταίοι με αυτοσχέδιες κεραίες ξεγελούσαν διαρκώς τους τοποτηρητές της σοβιετικής ορθότητας.

Και η Εσθονία δεν είναι η μόνη χώρα της Βαλτικής με παρελθόν –και παρόν– αντίστασης στη ρωσική προπαγάνδα.

Αποστολή στη Λιθουανία

Περπατάω στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Βίλνιους, που φιλοξενούσαν τα εβραϊκά μαγαζιά του μεσοπολέμου, για να φτάσω στο εστιατόριο όπου έχω ραντεβού. Με περιμένει ένας από τους πιο γνωστούς ασφαλιστές της Λιθουανίας. «Είμαι εδώ με άλλη ιδιότητα», μου λέει στην πόρτα ο Αρκάδιος Βικαλάουσκας (το όνομα είναι αλλαγμένο από τη σύνταξη του IS). «Είμαι εδώ ως ξωτικό. Ως δημόσιο ξωτικό».

Καθόμαστε και ο συμπαθητικός 35άρης με το ολοζώντανο βλέμμα και τα διαρκή καλαμπούρια επιχειρεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη