Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
likes2.jpg
[Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash]

Πάτα like για να μου αρέσω: Το ασανσέρ της αυτοεκτίμησης στο facebook

Μια συστηματική ανασκόπηση πολυάριθμων επιστημονικών ερευνών ρίχνει φως στους μηχανισμούς ανατροφοδότησης θετικών και αρνητικών συναισθημάτων και εικόνας για τον εαυτό μας μέσα από τα likes και τα shares.
[Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash]

Η Αλεξάνδρα είναι 37 ετών και εργάζεται σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία. Πρόσφατα έτυχε να συζητήσουμε για τη σχέση της με τα social media. Απαντώντας στους –μάλλον απόλυτους– ισχυρισμούς μου για την εθιστική δύναμη των κοινωνικών δικτύων, η Αλεξάνδρα αντέτεινε το εξής: «Το ότι χαζεύω μια δυο ώρες στο Instagram δεν με καθιστά εθισμένη». Και επειδή αμφότεροι έχουμε ζήσει στις εποχές προ internet, μου υπενθύμισε ότι ο υποτιθέμενος χαμένος χρόνος μας μπροστά σε μια οθόνη smartphone, δεν ήταν δα και κερδισμένος μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης. «Άσε που βλέποντας τηλεόραση, αποκλείεται να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου», ολοκλήρωσε το λογικοφανές επιχείρημά της η Αλεξάνδρα. «Το facebook δηλαδή σε κάνει να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου;» απόρησα. Μάλλον υποκριτικά.

Υποκριτικά, γιατί γνωρίζω καλά, όπως όλοι –ή τέλος πάντων οι περισσότεροι– τον τρόπο που αντλούμε ικανοποίηση από τη δραστηριότητά μας στα social media. Τα likes, τα shares, οι ευχές σε γιορτές και γενέθλια, τα συγχαρητήρια για κάποιο μικρό ή μεγάλο επίτευγμα, ή ακόμη και ένα απλό μήνυμα από φίλους, ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την ικανοποίηση και την ανταμοιβή. Και σε αυτό η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη