Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
poly.jpg
Ο πολυέλαιος στη σημερινή του θέση στη συναγωγή Μοναστηριωτών.

Η λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τον υπέρλαμπρο πολυέλαιο της συναγωγής Μοναστηριωτών στη Θεσσαλονίκη, γενιές και γενιές Εβραίων έχουν κάνει την τελετή ενηλικίωσης Μπαρ Μιτσβά ή τον γάμο τους. Ελάχιστοι γνώριζαν ότι αυτό το αντικείμενο, που αποτελεί πηγή φωτός, κρύβει πίσω του μια σκοτεινή ιστορία από τα χρόνια της Κατοχής.
Ο πολυέλαιος στη σημερινή του θέση στη συναγωγή Μοναστηριωτών.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν στα γκέτο της πόλης ή μεταφέρονταν ήδη με τρένα στα στρατόπεδα εξόντωσης, κάποιοι από τους χριστιανούς συμπολίτες τους επιδόθηκαν στη λεηλασία των περιουσιών τους.


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις; Άκουσε το άρθρο σε podcast από την Σοφία Χριστοφορίδου:

Περισσότερα inside podcasts εδώ


«Το ενδιαφέρον για τις περιουσίες των Εβραίων εκφράστηκε από νωρίς, ωστόσο από τον Μάρτιο του 1943, οπότε και άρχισαν οι εκτοπίσεις, πληθαίνουν και οι περιγραφές και οι μαρτυρίες για λεηλασίες κατοικιών. Συχνά η λεηλασία γινόταν από τον μέχρι πρότινος γείτονα, ο οποίος μπορεί ακόμα και να εξήρε το πόσο καλός γείτονας ήταν ο συλληφθείς και εκτοπισθείς Εβραίος», λέει η καθηγήτρια Ιστορίας του ΑΠΘ Μαρία Καβάλα, που ερεύνησε μαζί με τον ιστορικό Κωστή Κορνέτη (μελος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού) τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο κρατικός μηχανισμός το θέμα των εβραϊκών περιουσιών.

Ένα αξιοζήλευτο αντικείμενο

Ο “γείτονας”, στην ιστορία της λεηλασίας του πολυελαίου της συναγωγής Σαρφατή, ήταν ο ιερέας της κοντινής χριστιανικής εκκλησίας της Αναλήψεως. Σύμφωνα με δική του μαρτυρία, ο πατέρας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη