Αντλούν Κύπρος και Ελλάδα γεωπολιτική ισχύ από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

Ενώ η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ασκεί έντονες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, ήρθε η ώρα να δούμε πόσο «αντέχει» στην πραγματικότητα το επιχείρημα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης Αθήνας και Λευκωσίας μέσω των εξορύξεων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ πριν ξεκινησει τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. [CELAL GUNES / ANADOLU AGENCY]

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε χώρα στη Λευκωσία ένα σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξορύξεις υδρογονανθράκων: ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέγραψε τις συμβάσεις για τις άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με αντισυμβαλλόμενη την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni, παρουσία των πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο, καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Το αφήγημα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης

Μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η υπογραφή των συμβάσεων «αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, γιατί διευρύνεται η παρουσία των εταιρειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (στο εξής: ΑΟΖ) με την αδειοδότηση πλέον και του τεμαχίου 7 και εμβαθύνεται και ενδυναμώνεται περαιτέρω η στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών μέσα στην ΑΟΖ μας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η υπογραφή των συμβάσεων ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην κυπριακή ΑΟΖ, τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, το τεμάχιο 7 είναι ένα από τα 12 που έχει διαμορφώσει η Λευκωσία, που από το 2013 έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.