Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
Κατηγορία:
Κείμενο:
club-2.jpg
Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Ματίλντα Ασέο.

«Το Κλαμπ»: η τουρκική σειρά που θυμίζει τις αδικίες κατά των μειονοτήτων

Η πρώτη τουρκική σειρά που εστιάζει στους Τουρκοεβραίους παρουσιάζει, χωρίς εκπτώσεις και ωραιοποιήσεις, τις διακρίσεις που υπέστησαν οι μη-μουσουλμάνοι λόγω του εθνικιστικού παροξυσμού στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950.
Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Ματίλντα Ασέο.

Η ιστορία και ο πολιτισμός των Σεφαρδιτών, απογόνων των Εβραίων που απελάθηκαν από την Ισπανία το 1492, με μαγνήτιζε από τα εφηβικά μου ήδη χρόνια. Το ίδιο και η ιστορία της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα του Πέρα, που ήταν το σπίτι μου για πάνω από δεκαετία. Όταν πληροφορήθηκα πως μια τουρκική σειρά, «Το Κλαμπ» (Kulüp), καταπιάνεται με τους Σεφαρδίτες της Πόλης και την πρόσφατη ιστορία του Πέρα, ιδωμένη μέσα από τα μάτια των μη-μουσουλμάνων, ενθουσιάστηκα.

Έτρεξα να την δω, όπως πολλοί στην Τουρκία και το εξωτερικό, ακριβώς επειδή εστιάζει στην κουλτούρα των Σεφαρδιτών και την ατμόσφαιρα του πολυεθνικού Πέραν του 1950. Για την «τολμηρή» αυτήν επιλογή επαινείται «Το Κλαμπ» από τις 5 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η προβολή του στο Netflix, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει ενδιαφέρον η πλοκή ή δεν είναι καλές οι ερμηνείες. Είναι η πρώτη τουρκική σειρά που εστιάζει στους Τουρκοεβραίους.

Η περίοδος 1940-1965 υπήρξε ολέθρια για όλες τις μη-μουσουλμανικές κοινότητες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο επάλληλων διωγμών, άρτια οργανωμένων από τις αρχές. Τα κομβικά γεγονότα της εποχής είναι γνωστά σε όλους όσοι έχουμε μελετήσει την πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας και τις μη-μουσουλμανικές κοινότητες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη