Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cesanctionsrussia000_323n8pn.jpg
Άνδρας περπατά μπροστά από πίνακα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ έναντι του ρωσικού ρουβλίου στη Μόσχα στις 22 Φεβρουαρίου 2022. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Κι όμως, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δαγκώνουν

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «κυρώσεις που δεν θα έχει δει ξανά ο κόσμος». Και το έκαναν.
Άνδρας περπατά μπροστά από πίνακα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ έναντι του ρωσικού ρουβλίου στη Μόσχα στις 22 Φεβρουαρίου 2022. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης χαρακτήρισε χθες το πρωί «προβληματική» τη νέα οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας μετά την κατάρρευση του ρουβλιού, που έχασε 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία διαθέτει τα μέσα για να την ξεπεράσει. Λίγο πριν, είχαν ανοίξει οι αγορές και παρά το γεγονός ότι μερικές ώρες αργότερα άρχιζαν στο Γκόμελ της Λευκορωσίας συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός, ουδείς εντυπωσιαζόταν από αυτό παρά μόνο από τις κυρώσεις που με πρωτοφανή ταχύτητα, συντονισμό αλλά και αποφασιστικότητα επέβαλε η Δύση: Η ρωσική οικονομία μοιάζει να εξατμίζεται πιο γρήγορα από ό,τι η ουκρανική αντίσταση.

Xθες το βράδυ η Μόσχα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές συναλλάγματος, που δεν μπορούν πλέον να γίνονται ελεύθερα, ενώ η ΕΕ πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των σημαντικότερων Ρώσων ολιγαρχών: Φρίντμαν, Άβεν, Ουσμάνοφ, Τίμσενκο και Πονομαρένκο. Ταυτόχρονα, μετά την BP που εγκατέλειψε την Rosneft, τον μεγάλο κρατικό γίγαντα πετρελαίου, δεχόμενη να «διαγράψει» 25 δισ. δολάρια, χθες μια άλλη δυτική πολυεθνική εταιρεία, η Shell, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Gazprom και το εγχείρημα του αγωγού Nordstream II.

Η αμερικανική ενορχήστρωση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη