Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cekalliergeiakapnou576534.jpg
Καλλιέργεια καπνού, φωτογραφία του 2003. [Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi]

Ο αργός μαρασμός της Καπνικής Μιχαηλίδης και οι τράπεζες-θεατές (Β' Μέρος)

Οι τράπεζες που δάνειζαν την Καπνική Μιχαηλίδης άργησαν να δουν κατάματα το πρόβλημα της εταιρείας, η οποία φαίνεται πως δανειζόταν βάζοντας ως ενέχυρο ανύπαρκτες ποσότητες καπνού, αλλά και έναντι τιμολογίων πώλησης του προϊόντος της, τα οποία ήταν αμφίβολης εγκυρότητας.
Καλλιέργεια καπνού, φωτογραφία του 2003. [Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi]

Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι την αρχή της κρίσης χρηματοδοτούσαν την Καπνική Μιχαηλίδης χωρίς αναστολές, καθώς ένα μέρος των δανείων ήταν καλυμμένο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου – αν έμεναν απλήρωτα, θα πλήρωνε το δημόσιο. Φαίνεται ότι στο χρονικό αυτό σημείο ένας σύμβουλος μιας ολλανδικής τράπεζας, όχι εντελώς άγνωστος στις ολλανδικές εποπτικές αρχές, άρχισε να μεσολαβεί σε ξένες τράπεζες, για να δανείσουν και αυτές την εταιρεία.

Η σχέση της βρετανικής τράπεζας νιγηριανών συμφερόντων First Bank of Nigeria (FBN) με την ελληνική εταιρεία ξεκινά το 2009, όταν της δίνει το πρώτο δάνειο. Ο δανεισμός της Καπνικής από τις τράπεζες γινόταν με δύο τρόπους: Ο πρώτος, μέσω του οποίου πάρθηκαν τα περισσότερα δάνεια, ήταν βάζοντας ως ενέχυρο τους «Τίτλους Αποθήκευσης» που παρείχε στην Καπνική η εταιρεία αποθηκών ΠΑΕΓΑΕ, που πιστοποιούσε την ποσότητα (και την αξία) των καπνών που είχε αποθηκευμένα η εταιρεία. Ο δεύτερος τρόπος (μέσω του οποίου η FBN έδωσε περίπου 100 εκατομμύρια σε δάνεια) ήταν αυτός κατά τον οποίον η ροή των δανειακών κεφαλαίων ακολουθούσε τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι εταιρείες που προμηθεύονταν τον καπνό (κολοσσοί όπως η Philip Morris, η Japan Tobacco, η British American

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη