Ο αργός μαρασμός της Καπνικής Μιχαηλίδης και οι τράπεζες-θεατές (Β' Μέρος)

Οι τράπεζες που δάνειζαν την Καπνική Μιχαηλίδης άργησαν να δουν κατάματα το πρόβλημα της εταιρείας, η οποία φαίνεται πως δανειζόταν βάζοντας ως ενέχυρο ανύπαρκτες ποσότητες καπνού, αλλά και έναντι τιμολογίων πώλησης του προϊόντος της, τα οποία ήταν αμφίβολης εγκυρότητας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Καλλιέργεια καπνού, φωτογραφία του 2003. [Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi]

Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι την αρχή της κρίσης χρηματοδοτούσαν την Καπνική Μιχαηλίδης χωρίς αναστολές, καθώς ένα μέρος των δανείων ήταν καλυμμένο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου – αν έμεναν απλήρωτα, θα πλήρωνε το δημόσιο. Φαίνεται ότι στο χρονικό αυτό σημείο ένας σύμβουλος μιας ολλανδικής τράπεζας, όχι εντελώς άγνωστος στις ολλανδικές εποπτικές αρχές, άρχισε να μεσολαβεί σε ξένες τράπεζες, για να δανείσουν και αυτές την εταιρεία.

Η σχέση της βρετανικής τράπεζας νιγηριανών συμφερόντων First Bank of Nigeria (FBN) με την ελληνική εταιρεία ξεκινά το 2009, όταν της δίνει το πρώτο δάνειο. Ο δανεισμός της Καπνικής από τις τράπεζες γινόταν με δύο τρόπους: Ο πρώτος, μέσω του οποίου πάρθηκαν τα περισσότερα δάνεια, ήταν βάζοντας ως ενέχυρο τους «Τίτλους Αποθήκευσης» που παρείχε στην Καπνική η εταιρεία αποθηκών ΠΑΕΓΑΕ, που πιστοποιούσε την ποσότητα (και την αξία) των καπνών που είχε αποθηκευμένα η εταιρεία. Ο δεύτερος τρόπος (μέσω του οποίου η FBN έδωσε περίπου 100 εκατομμύρια σε δάνεια) ήταν αυτός κατά τον οποίον η ροή των δανειακών κεφαλαίων ακολουθούσε τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι εταιρείες που προμηθεύονταν τον καπνό (κολοσσοί όπως η Philip Morris, η Japan Tobacco, η British American Tobacco και η Korean Tobacco). Η Μιχαηλίδης δηλαδή δανειζόταν έναντι των πωλήσεων που αποδείκνυε με τιμολόγια ότι έκανε.

Όμως σταδιακά η FBN άρχισε να παρατηρεί ότι ο πελάτης δανειζόταν χωρίς ο δανεισμός αυτός να παρακολουθείται από την κίνηση των εμπορευμάτων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.