Καπνική Μιχαηλίδης: Μετά την κατάρρευση (Α' Μέρος)

Η Καπνική Μιχαηλίδης, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού, κατέρρευσε το 2016 δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς καπνού σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Οι τράπεζες που δάνειζαν την εταιρεία έναντι καπνών που είχε αποθηκευμένα, την κατηγόρησαν πως είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της. Τρία χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τα «μετρήσουν».
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Η Καπνική στην ακμή της: το 2002 έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων στο Πολύκαστρο Κιλκίς, παρουσία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Τον Δεκέμβριο του 2016 οι καπνοπαραγωγοί της χώρας θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από την Καπνική Μιχαηλίδης, τη μεγαλύτερη τότε ελληνική εμπορική εταιρεία καπνών, για τη σοδειά εκείνης της χρονιάς. Όμως «δεν είχαν δοθεί καν προκαταβολές», όπως θυμάται ο παραγωγός Βασίλης Μελενεκλής. Δύο μήνες αργότερα, ο Μελενεκλής και μια σειρά παραγωγών έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, επιβεβαιώνοντας την κυριότητά τους σε καπνά άνω των 1.000 τόνων, που είχαν πουλήσει με παρακράτηση κυριότητας στην Καπνική Μιχαηλίδης από την αποθήκη της Σιταριάς Πολυκάστρου στο Κιλκίς.

Οι παραγωγοί, οργανώνοντας έναν στόλο 450 φορτηγών, μετέφεραν τα καπνά σε δικές τους αποθήκες. Τον Νοέμβριο του 2017 το δικαστήριο διέταξε την πώληση των καπνών και την κατάθεση του τιμήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο Μελενεκλής λέει στο inside story ότι «το βιός 1.112 οικογενειών από ολόκληρη τη χώρα φρόντισαν οι παραγωγοί να μείνει σε πολύ καλή κατάσταση». «Οι Έλληνες δικαστές» λέει ο συνήγορος των παραγωγών Ιωσήφ Καραβέδος, «έδειξαν την ευαισθησία που όφειλαν. Οι παραγωγοί αναγνωρίσθηκαν ως κύριοι των καπνών».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.