Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
islam2.jpg

Το Ισλάμ εξαπλώθηκε στον χριστιανικό κόσμο από την κρεβατοκάμαρα

Σε αντίθεση με τον σημερινό κόσμο, όπου τα σύνορα μεταξύ των κοινοτήτων μπορούν να σφραγιστούν, η μεσαιωνική Μέση Ανατολή ήταν ένας κόσμος με εκπληκτικά πορώδη σύνορα, ειδικά όταν μιλούσαμε για την κρεβατοκάμαρα.

Υπάρχουν λίγες μεταβολές στην παγκόσμια ιστορία πιο βαθιές από τη μεταστροφή των λαών της Μέσης Ανατολής στο Ισλάμ. Ξεκινώντας από τον πρώιμο Μεσαίωνα, η διαδικασία κράτησε αιώνες και επηρεάστηκε από παράγοντες διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως η κατάκτηση, η διπλωματία, η πεποίθηση, το συμφέρον και ο εξαναγκασμός. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένος, αλλά διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην ανάδυση μιας ξεκάθαρα ισλαμικής κοινωνίας: οι μικτοί γάμοι μεταξύ μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων.

Για ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης ισλαμικής περιόδου, η ανάμειξη μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια θεμελιώδη ανισορροπία εξουσίας: οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν μία ελίτ μειονότητα που κυβερνούσε, η οποία έτεινε να εκμεταλλεύεται τους πόρους των κατακτημένων λαών –αναπαραγωγικούς και άλλους– προκειμένου να αυξηθεί σε μέγεθος και να ριζώσει ανάμεσα στους τοπικούς πληθυσμούς. Υπό το πρίσμα αυτό, ο αναγκαστικός προσηλυτισμός ήταν πολύ μικρότερος παράγοντας μακροχρόνιας θρησκευτικής αλλαγής, από ό,τι ήταν πρακτικές όπως ο γάμος και η (παράνομη) συμβίωση.

Εξάπλωση με γάμο ή δουλεία

Οι κανόνες που διείπαν τις θρησκευτικά μικτές οικογένειες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 4 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη

Ταυτότητα insidestory.gr 
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος ονόματος τομέα: The Whole Story A.E.
ΑΦΜ: 800713524 ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, ΓΕΜΗ: 137938201000
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δημήτρης Ξενάκης
Διαχειριστής ιστοσελίδας-Εκδότης-Διευθυντής: Δημήτρης Ξενάκης
Διευθύντρια Σύνταξης: Κατερίνα Λομβαρδέα
Έδρα: Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα
Επικοινωνία: [email protected], +30 2107295605 

Αριθμός Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου: 242903 logo
jti certified Το inside story έχει πιστοποιηθεί ανεξάρτητα σύμφωνα με το πρόγραμμα JTI και το πρότυπο CWA 17493:2019 το οποίο προάγει την δημοσιοποίηση πληροφοριών για την ταυτότητα και τα έσοδα του Μέσου Ενημέρωσης καθώς και δεικτών που αφορούν τον επαγγελματισμό και την λογοδοσία σχετικά με τις δραστηριότητες του.