Το Ισλάμ εξαπλώθηκε στον χριστιανικό κόσμο από την κρεβατοκάμαρα

Σε αντίθεση με τον σημερινό κόσμο, όπου τα σύνορα μεταξύ των κοινοτήτων μπορούν να σφραγιστούν, η μεσαιωνική Μέση Ανατολή ήταν ένας κόσμος με εκπληκτικά πορώδη σύνορα, ειδικά όταν μιλούσαμε για την κρεβατοκάμαρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Υπάρχουν λίγες μεταβολές στην παγκόσμια ιστορία πιο βαθιές από τη μεταστροφή των λαών της Μέσης Ανατολής στο Ισλάμ. Ξεκινώντας από τον πρώιμο Μεσαίωνα, η διαδικασία κράτησε αιώνες και επηρεάστηκε από παράγοντες διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως η κατάκτηση, η διπλωματία, η πεποίθηση, το συμφέρον και ο εξαναγκασμός. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένος, αλλά διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην ανάδυση μιας ξεκάθαρα ισλαμικής κοινωνίας: οι μικτοί γάμοι μεταξύ μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων.

Για ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης ισλαμικής περιόδου, η ανάμειξη μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια θεμελιώδη ανισορροπία εξουσίας: οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν μία ελίτ μειονότητα που κυβερνούσε, η οποία έτεινε να εκμεταλλεύεται τους πόρους των κατακτημένων λαών –αναπαραγωγικούς και άλλους– προκειμένου να αυξηθεί σε μέγεθος και να ριζώσει ανάμεσα στους τοπικούς πληθυσμούς. Υπό το πρίσμα αυτό, ο αναγκαστικός προσηλυτισμός ήταν πολύ μικρότερος παράγοντας μακροχρόνιας θρησκευτικής αλλαγής, από ό,τι ήταν πρακτικές όπως ο γάμος και η (παράνομη) συμβίωση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.