Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cover-kinita.jpg

Προκαλούν τα κινητά καρκίνο; Όχι. Μάλλον όχι.

Έως τώρα, καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει με βεβαιότητα την ευθεία και αναντίρρητη συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη χρήση της κινητής και της πρόκλησης καρκίνου. Όμως, η δημόσια σφαίρα κατακλύζεται με απόψεις που διαβεβαιώνουν για το αντίθετο.

Οι επιστήμονες που θεωρούν ότι η ακτινοβολία των κινητών δεν σχετίζονται με τον καρκίνο είναι σαφώς περισσότεροι, αλλά μάλλον πιο χαμηλόφωνοι. Βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, πολυετείς και εντατικές, με χιλιάδες συμμετέχοντες και εξαντλητική ανάλυση. Και παρότι επιμένουν να αποκλείουν (σχεδόν) κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, το ζήτημα παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα.

Ίσως λοιπόν το πρόβλημα έγκειται στη λέξη «σχεδόν». Οι περισσότερες σχετικές μελέτες και πειράματα, κλείνουν με την επισήμανση ότι το ζήτημα πρέπει να ερευνηθεί εκτενέστερα και ακόμη πιο μακρόχρονα. Αυτό το «ναι μεν αλλά», αυτή η χαραμάδα είναι που αφήνει περιθώριο για να ακούγονται τόσο πολλές και τόσο ετερόκλητες απόψεις. Μια απλή αναζήτηση στο Google και στο Facebook θα σας πείσει: Οι υποστηρικτές της συσχέτισης της κινητής τηλεφωνίας με τον καρκίνο και πολλές ακόμη παθήσεις είναι πολλοί. Και η αλήθεια είναι ότι φωνάζουν δυνατότερα.

Image
000_hj1l6-.jpg
[JOHN THYS / AFP]

Συχνά εκμεταλλεύονται αμφιλεγόμενες μελέτες, όπως αυτή του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑ που ανέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης σε αρσενικούς αρουραίους, οι οποίοι εκτέθηκαν σε αυξημένες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλοι εδραιώνουν τις απόψεις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη