Η καμένη αγροτική γη

Οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία, Αττική, Γύθειο κι αλλού δεν άφησαν πίσω τους εκατόμβη νεκρών – αυτή είναι η καλή είδηση. Άφησαν όμως κατεστραμμένες καλλιέργειες, καμένα ζώα, απεγνωσμένους αγρότες-κτηνοτρόφους και αποψιλωμένη παραγωγή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Καμένος αμπελώνας στη Σάμο, 16 Ιουλίου 2021. [Μανώλης Θράβαλος/Eurokinissi]

Δεν κάηκαν μόνο πεύκα, έλατα και δρύες. Το δάσος έχει κουμαριές, βότανα και φρύγανα. Πολλοί ντόπιοι ζούσαν από τα κάρβουνα που έβγαζαν. Άλλοι από τα μελίσσια. Κάποιοι ήταν υλοτόμοι και ζούσαν από την ξυλεία. Τα ζώα των κτηνοτρόφων βοσκούσαν στις περιοχές που κάηκαν, άνοιγαν μονοπάτια και έκαναν φυσική αραίωση στο δάσος.

Η καταστροφή από τη φωτιά, που ήταν τεράστια στην Εύβοια και άφησε στάχτες αρκετές περιοχές της χώρας, όπως την Ηλεία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, τη Βαρυμπόμπη, έχει παράπλευρες απώλειες. Κάποιες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Καμένα δάση και κατεστραμμένες καλλιέργειες, καμένα ζώα, απεγνωσμένοι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι και αποψιλωμένη παραγωγή. Κάποιες θα φανούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες-μήνες με τις πρώτες βροχές. Ο κίνδυνος για καταστροφικές πλημμύρες δεν πρέπει να αποκλείεται. Για κάποιες περιοχές, το τραύμα της φωτιάς θα χρειασθεί στην καλύτερη περίπτωση 20 χρόνια να επουλωθεί και σύμφωνα με ένα πιο δυσμενές σενάριο, μισό αιώνα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.