Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
[Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]
[Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Η χώρα που έβλεπε τα κατσίκια να περνούν

Την τελευταία μέρα του 2023 παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού που διανέμει τις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από πολύμηνη σύγκρουση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα προβλήματα που οδήγησαν εκεί, οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς-φαντάσματα, είναι αμφίβολο ότι θα λυθούν.
[Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Το πρώτο τηλεφώνημα του χρόνου ήρθε από τη Δράμα και τον γεωργοκτηνοτρόφο Βασίλη Μελενεκλή. Ο Μελενεκλής έχει μια μεγάλη φάρμα ανάμεσα στις Σέρρες και τη Δράμα, το «Μενοίκιο», με ζώα και τριφύλλια. Πρόκειται για μία καθετοποιημένη εκμετάλλευση, όπως θα έπρεπε να είναι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του μέλλοντος. 

Ο Μελενεκλής βλέπει όμως τον εαυτό του ως τον «ριγμένο» των τελευταίων μηνών, καθώς το τελευταίο 10ήμερο του χρόνου πήρε τη μισή αγροτική επιδότηση από τον οργανισμό που διανέμει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ένας λόγος είναι ότι τις επιδοτήσεις παίρνουν παραγωγοί-φαντάσματα, όπως οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που δεν έχουν ζώα και δηλώνουν εικονικές εκτάσεις. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος και ίσως όχι ο σημαντικότερος. Το σύστημα επιδοτήσεων, όπως έχει σχεδιασθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεν ενθαρρύνει πάντα τους παραγωγικούς αγρότες, αλλά εκείνους που έχουν τον τρόπο τους να πιέσουν τους εκάστοτε κυβερνώντες να τους καταβάλουν ένα μέρος της πίτας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία μέρα του χρόνου παραιτήθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος.

Image
Ο Ευάγγελος Σημανδράκος. [Facebook]
Ο Ευάγγελος Σημανδράκος. [Facebook]

Η παραίτηση του Σημανδράκου ήταν η τέταρτη μέσα σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη