Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cekatsikia2138404.jpg
Κοπάδι από κατσίκες στην Αργολίδα. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Το «άρμεγμα» της ΕΕ

Στις 13 Ιουλίου γίνεται η πρώτη μιας σειράς δικών για υπεξαίρεση των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων της ΕΕ, που αφορά την ψευδή δήλωση από Κρητικούς γαιών, στις οποίες δήλωναν ότι έβοσκαν τα ζώα τους μέχρι και στην Τζια. Η χώρα μας θα πληρώσει πολλά αν δεν συμμορφωθεί, κάτι που δεν δείχνει ότι θέλει να κάνει.
Κοπάδι από κατσίκες στην Αργολίδα. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αναζητούσε σύμφωνα με πληροφορίες του inside story πιθανούς χρηματοδότες του κόμματος ΝΙΚΗ που να εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, όταν «έπεσε» πάνω σε ένα μοναστήρι από την Κρήτη που νοίκιαζε βοσκήσιμη γη σε συγγενείς και φίλους μοναχών. Μία γρήγορη διασταύρωση έδειξε ότι οι υπεύθυνοι της μονής έκαναν αυτό που κάνει μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης: δηλώνουν βοσκήσιμη γη χωρίς να την έχουν κι έτσι «τσεπώνουν», μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κτηνοτροφικές επιδοτήσεις κάθε χρόνο.

Παρά τη διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μπει τάξη στις επιδοτήσεις, φαίνεται πως το «σύστημα», που ξεκίνησε από τρία χωριά της Κρήτης γνωστά για την παραβατικότητά τους, καλά κρατεί. Μία πρώτη δίκη για υπεξαίρεση κτηνοτροφικών επιδοτήσεων (που αποτελεί πλημμέλημα) γίνεται μόλις την επόμενη εβδομάδα στις 13 Ιουλίου, μετά από χρόνια ερευνών, παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στην Κρήτη και εμπλοκή της οικονομικής αστυνομίας, στις έρευνες ενός εγκλήματος που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή δημόσιων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη