Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
Παρέα νεαρών γυναικών στο Ναύπλιο, 4 Ιουλίου 2021. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]
Παρέα νεαρών γυναικών στο Ναύπλιο, 4 Ιουλίου 2021. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Η γενιά Z μεγάλωσε με τα smartphone και υφίσταται τις συνέπειες

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν υπερπροστατευμένα στον πραγματικό και απροστάτευτα στον ψηφιακό κόσμο, λέει ο κοινωνικός ψυχολόγος Τζόναθαν Χάιτ, επικεφαλής της μεγάλης έρευνας «Η αγχωμένη γενιά Ζ». Ο συνεργάτης του Ζακ Ράους, μας εξηγεί τι συνέβη στην πρώτη γενιά που μεγάλωσε με το smartphone και γιατί επείγει να προστατεύσουμε τους νεότερους.
Παρέα νεαρών γυναικών στο Ναύπλιο, 4 Ιουλίου 2021. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Φανταστείτε ότι εμφανίζεται ξαφνικά στην αγορά ένα νέο παιχνίδι που ενθουσιάζει τα παιδιά σας, τους το αγοράζετε και λίγο αργότερα παρατηρείτε ότι αυτό το παιχνίδι γίνεται η αιτία να χάνουν πολύτιμες ώρες ύπνου, να κινούνται πολύ λιγότερο και να περνούν πολύ λιγότερο χρόνο με άλλα παιδιά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – το παιχνίδι τούς προκαλεί μεγάλο στρες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό το παιχνίδι, λοιπόν, είναι το smartphone, λέει ο Τζόναθαν Χάιτ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο New York University Stern School of Business, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετάει τον τρόπο με τον οποίον επηρεάζουν τα σόσιαλ μίντια την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Η πρώτη γενιά που μεγάλωσε με αυτό το παιχνίδι και υφίσταται τις συνέπειες, έχει ήδη ενηλικιωθεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χάιτ, μαζί με τις προτάσεις του για την αντιστροφή μιας κατάστασης που ο ίδιος περιγράφει σαν επιδημία ψυχικής ασθένειας, περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του The anxious generation. How the great rewiring of childhood is causing an epidemic of mental illness (Η αγχώδης γενιά. Πώς η μεγάλη επανακαλωδίωση της παιδικής ηλικίας προκαλεί μια επιδημία ψυχικών ασθενειών). Αυτό που γνωρίζουμε είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη