Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
anoigma_lantzas.jpg

«Το σύστημα διοίκησης της ΕΒΖ την οδηγεί στο χαμό»

O Γιώργος Λάντζας διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για μόλις τρεις μήνες στις αρχές της χρονιάς. Στο inside story εξηγεί τους λόγους που παραιτήθηκε και περιγράφει με ακρίβεια τα αίτια της προβλεπόμενης κατάρρευσης της εταιρείας.

Ο Γιώργος Λάντζας είναι χημικός μηχανικός και εργάστηκε επί χρόνια κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γνωρίζει, δηλαδή, από επιχειρήσεις. Στα τέλη του 2015 κλήθηκε από την πολιτική ηγεσία να συνδράμει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να διατηρήσει την ημιθανή Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζωντανή. Αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΒΖ τον Ιανουάριο του 2016 και αρχίζει αγώνας δρόμου για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης τρεχουσών δραστηριοτήτων και βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, μόλις τρεις μήνες αργότερα, παραιτείται από τη θέση του προέδρου μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ, όταν ο πιστωτής (Τράπεζα Πειραιώς) και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως εκπρόσωπος του μετόχου (ελληνικό δημόσιο μέσω υπό της εκκαθάρισης ΑΤΕ) του ζήτησαν να υπογράψει ένα επιχειρησιακό σχέδιο χωρίς να ρωτήσουν τον ίδιο, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως εξηγεί, η υπογραφή αυτού του σχεδίου μπορεί να έβαζε τον ίδιο και τα άλλα μέλη του ΔΣ σε δικαστικές περιπέτειες. Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει στο inside story, δεν είναι σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, αλλά σχέδιο χρηματοδότησης με σύντομη ημερομηνία λήξης. Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας, αντίθετα την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη