«Η ειρήνη δεν έρχεται όταν το θύμα καταθέτει τα όπλα»

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εάν ζήσει, ο Πούτιν θα καταλήξει στο εδώλιο του κατηγορουμένου», λέει στο inside story η ουκρανή νομικός Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ, διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Η Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ. [Ник Цыбенко]

«Σε αυτόν τον πόλεμο, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία με κάθε έννοια της λέξης. Και γι' αυτό πληρώνουμε το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Εμείς, οι ουκρανοί πολίτες όλων των εθνοτήτων, δεν οφείλουμε να συζητάμε γύρω από το δικαίωμά μας για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος και την καλλιέργεια της ουκρανικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ως ανθρώπινα πλάσματα, δεν έχουμε ανάγκη να εγκρίνει κανείς το δικαίωμά μας να ορίζουμε τη δική μας ταυτότητα και να κάνουμε τις δικές μας δημοκρατικές επιλογές», έλεγε η Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ, μιλώντας στη γλώσσα της, κατά την τελετή της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο δημαρχείο του Όσλο, το περασμένο Σάββατο.

 

 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ακουγόταν η ουκρανική γλώσσα, όπως επισήμανε η Μάτβιιτσουκ ξεκινώντας την ομιλία της. Η 39χρονη νομικός από το Κίεβο, που διευθύνει το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (CCL), είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα διεθνώς πρόσωπα του ουκρανικού αγώνα κατά της Ρωσίας. Δικαίως – μαζί με τους συνεργάτες της βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ουκρανία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και με κάθε ηγεσία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.