Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cematviichuk5d5a6190.jpg
Η Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ. [Ник Цыбенко]

«Η ειρήνη δεν έρχεται όταν το θύμα καταθέτει τα όπλα»

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εάν ζήσει, ο Πούτιν θα καταλήξει στο εδώλιο του κατηγορουμένου», λέει στο inside story η ουκρανή νομικός Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ, διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ. [Ник Цыбенко]

«Σε αυτόν τον πόλεμο, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία με κάθε έννοια της λέξης. Και γι' αυτό πληρώνουμε το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Εμείς, οι ουκρανοί πολίτες όλων των εθνοτήτων, δεν οφείλουμε να συζητάμε γύρω από το δικαίωμά μας για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος και την καλλιέργεια της ουκρανικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ως ανθρώπινα πλάσματα, δεν έχουμε ανάγκη να εγκρίνει κανείς το δικαίωμά μας να ορίζουμε τη δική μας ταυτότητα και να κάνουμε τις δικές μας δημοκρατικές επιλογές», έλεγε η Ολεξάντρα Μάτβιιτσουκ, μιλώντας στη γλώσσα της, κατά την τελετή της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο δημαρχείο του Όσλο, το περασμένο Σάββατο.

 

 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ακουγόταν η ουκρανική γλώσσα, όπως επισήμανε η Μάτβιιτσουκ ξεκινώντας την ομιλία της. Η 39χρονη νομικός από το Κίεβο, που διευθύνει το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (CCL), είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα διεθνώς πρόσωπα του ουκρανικού αγώνα κατά της Ρωσίας. Δικαίως – μαζί με τους συνεργάτες της βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ουκρανία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και με κάθε ηγεσία.

Το Κέντρο για τις Πολιτικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη