Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cetradewarusachina.jpg

Huawei: Αεροπλάνο με τρύπα

Αν οι ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα κι αν η Huawei δεν συμπεριληφθεί σε αυτήν, τότε μένει να φανεί πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ένα πληγωμένο αεροπλάνο.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη συνεργασία της Huawei και των θυγατρικών της με όλες τις αμερικανικές εταιρείες οδηγεί σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία και τι θα γίνει με τους κατόχους συσκευών της Huawei διεθνώς και στην Ελλάδα;

Σε ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του πολύκροτου σίριαλ «ΗΠΑ vs Κίνας», ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα πρωτοφανές διάταγμα, στο οποίο επικαλείται «εθνική έκτακτη ανάγκη» για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, παρέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την εξουσία να εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με ξένους προμηθευτές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Παρότι δεν κατονομάζεται, από την πρώτη ανάγνωση του διατάγματος όλοι συμπέραναν ότι αναφέρεται στην κινεζική εταιρεία Huawei, η οποία έχει κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί για «στενές σχέσεις» με την κινεζική κυβέρνηση. Το διάταγμα αναφέρεται σε κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, και σε απειλές κατασκοπείας ή ακόμη και σαμποτάζ στα δίκτυα της χώρας.

Η στοχοποίηση επισημοποιήθηκε με τη σχετική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη