Χειρουργεία χωρίς νερό και ρεύμα στα ουκρανικά νοσοκομεία

Οι ιστορίες των ουκρανών γιατρών που έχουν δει τη δημοσιότητα ρίχνουν φως στο πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Και μαρτυρούν ότι οι Ρώσοι στοχεύουν εσκεμμένα και συστηματικά τα ουκρανικά νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και τους γιατρούς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Τραυματισμένος στρατιώτης περιμένει στο στρατιωτικό νοσοκομείο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, στις 31 Μαρτίου 2022. [Emre Caylak/AFP]

Στις 7 Απριλίου ρώσοι στρατιώτες συνέλαβαν τους ελάχιστους ανθρώπους που παρέμεναν ακόμη στο νοσοκομείο Νο4 της Μαριούπολης. Είχαν μείνει εκεί χωρίς ρεύμα, χωρίς καύσιμο για τις γεννήτριες, χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό. Οι Ρώσοι τους μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση, είτε στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, είτε στη Ρωσία, όπου έχουν παράνομα εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί. Η τύχη τους αγνοείται.

Ο Αντρίι Σέρμπιν είχε καταφέρει να διαφύγει από την πόλη, δυο εβδομάδες νωρίτερα. Όταν διηγήθηκε την ιστορία του στην ουκρανή δημοσιογράφο Ναταλία Μπιριούκοβα, βρισκόταν ήδη στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία. Ο 27χρονος αναισθησιολόγος ήταν ένας από τους ελάχιστους γιατρούς που είχαν μείνει στο νοσοκομείο σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή. Έφυγε όταν δεν ήταν πια σε θέση να προσφέρει τίποτε. Και τότε έφυγε για να σώσει τη ζωή του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο νοσοκομείο, σε μια άλλη πόλη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.