Χαμένοι στον αλγόριθμο της Wolt

Γιατί απέργησαν δύο φορές οι διανομείς της Wolt τους τελευταίους δύο μήνες; Τι απαντά η εταιρεία και τα ερωτήματα της αγοράς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Απεργιακή συγκέντρωση διανομέων της Wolt στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, στις 3 Απριλίου 2023. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Αν παραγγέλνετε φαγητό, ταξί ή τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από το σπίτι ή το γραφείο μέσω κινητού, τα νέα είναι καλά. Πλέον όσοι διαμένετε στην Αττική και συγκεκριμένα στα νότια προάστια, μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να παραλαμβάνετε τα ψώνια σας ακόμη και μετά τα μεσάνυκτα.

Η Wolt σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ e-fresh δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους των νοτίων προαστίων να παραλαμβάνουν τις καθημερινές τα ψώνια τους όλο το 24ωρο. Βέβαια το ωράριο τα Σαββατοκύριακα είναι περιορισμένο και «ριγμένοι» είναι όσοι ζουν στα βόρεια προάστια, αφού εκεί η υπηρεσία δεν είναι 24ωρη.

Για την Wolt –ιδρύθηκε στο Ελσίνκι το 2015, έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 και πέρυσι πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής DoorDash– και την e-fresh η συνεργασία αυτή στοχεύει στην καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πελατών τους. Και ίσως αυτό να έχει μια δόση αλήθειας.

Χαμένοι στον αλγόριθμο

Όμως μεταξύ σούπερ μάρκετ, εστιατορίου, καφέ κ.λπ., της πλατφόρμας και των καταναλωτών υπάρχει ένας κρίκος που είναι δυσαρεστημένος: οι διανομείς, εν προκειμένω της Wolt, που τον τελευταίο μήνα έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων μετά τις αλλαγές στον υπολογισμό των αμοιβών τους. Οι διανομείς της Wolt –είναι 5.000 ενώ εκκρεμούν 10.000 αιτήσεις– πραγματοποίησαν απεργία από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου και από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου. Οι κινητοποιήσεις έγιναν ως απάντηση στις μειώσεις κατά 40% της ελάχιστης αμοιβής ανά παραγγελία, όπως υποστηρίζουν. Πλέον η ελάχιστη αμοιβή/παραγγελία, σύμφωνα με τους ίδιους, διαμορφώνεται σε 1,36 ευρώ από 2,10 ευρώ πέρυσι και η χιλιομετρική αποζημίωση στα 0,20-0,30 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ πέρυσι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.