Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cegoogle.jpg

Δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη, αλλά όχι εκτός ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε το αίτημα της Google να μην επεκτείνεται το «δικαίωμα στη λήθη» στις πλατφόρμες της εκτός ΕΕ για όσους πολίτες το ζητούν, ακόμη κι αν υπάρχει δικαστική απόφαση.

Έχουμε όλοι δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη; Μπορούμε να ζητήσουμε να μην εμφανίζεται το όνομά μας στα αποτελέσματα των online αναζητήσεων εφόσον αυτά οδηγούν σε δημοσιεύσεις που μας θίγουν, μας συκοφαντούν ή μας προσβάλλουν; Αν ναι, έχει γεωγραφικά όρια το δικαίωμα αυτό ή ισχύει παγκοσμίως; Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο εντός ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H δικαίωση της Google σε μια πολυσύνθετη υπόθεση δικαστικής αντιπαράθεσης με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Commission nationale de l’informatique et des libertés–CNIL), αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Αφορμή για την πολυετή δικαστική διαμάχη ήταν η επιβολή προστίμου στη Google από τη CNIL λόγω του περιορισμού του «δικαιώματος της λήθης» μόνο στα ευρωπαϊκά αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Image
grande-salle.jpg
Η μεγάλη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. [G. Fessy/CJUE]

Αν δηλαδή κάποιος Έλληνας χρήστης αιτηθεί και πετύχει τη διαγραφή των αποτελεσμάτων που τον αφορούν –ακόμη κι αν υπάρχει σχετική εντολή εποπτικής ή δικαστικής αρχής κράτους μέλους– η διαγραφή θα ισχύσει για τα αποτελέσματα στο google.gr και τα αντίστοιχα των υπολοίπων κρατών-μελών (google.es, google.it κλπ) αλλά όχι στις υπόλοιπες πλατφόρμες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη