Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Tags:
Guest Editor:
cover-gluten.jpg
Το Μουσείο Ελευθέρας Γλουτένης (glutenimage.tumblr.com) φαντάζεται έργα τέχνης χωρίς το ενοχοποιητικό στοιχείο.

Mε ή χωρίς γλουτένη;

Τα ράφια των σούπερ-μάρκετ γεμίζουν από προϊόντα χωρίς γλουτένη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν ως τον διάβολο. Τι είναι μόδα και τι πραγματικότητα; Ένας διατροφολόγος αποκωδικοποιεί τις πιο πρόσφατες έρευνες.
Το Μουσείο Ελευθέρας Γλουτένης (glutenimage.tumblr.com) φαντάζεται έργα τέχνης χωρίς το ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη αποτελεί τη μόνη επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσο όπου το σώμα παρουσιάζει ανοσολογική αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η αντίδραση προκαλεί φλεγμονή που καταστρέφει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η βλάβη μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια απώλεια βάρους, φούσκωμα και διάρροια, ενώ ενδέχεται να μην παρέχεται η απαραίτητη θρέψη στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, όμως η διατροφή ελεύθερης γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην επούλωση του λεπτού εντέρου.

Η γλουτένη περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Image
tumblr_nmjqsnzgme1unnd3po1_1280.jpg
Γουίλι Ρόνις χωρίς γλουτένη. [glutenimage.tumblr.com]

Η τάση για προϊόντα χωρίς γλουτένη

Αν και οι περιπτώσεις κοιλιοκάκης αυξάνονται, παρουσιάζεται σήμερα μια δυσανάλογα υψηλή ανάπτυξη των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα καταναλωτών, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη αγοράζονται κατά κανόνα από ανθρώπους που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Σε έρευνα στις ΗΠΑ το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν είχε συγκεκριμένο λόγο για την αγορά τους, τo 26% τα αγόρασε επειδή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη