Οι Γκιουλενιστές της Θεσσαλονίκης

Καταδικασμένοι σε «κοινωνικό θάνατο» στην Τουρκία, οι οπαδοί του Φετουλλάχ Γκιουλέν που κατέφυγαν στην Ελλάδα αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
[Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam/Eurokinissi]

Οι Τούρκοι μέτοικοι των Αθηνών αριθμούν πλέον εκατοντάδες. Οι περισσότεροι είναι νέοι που μετοίκησαν εδώ είτε επειδή βρήκαν απασχόληση στη (διάσημη πλέον) εταιρεία τηλεφωνικών κέντρων Teleperformance, είτε επειδή παντρεύθηκαν Έλληνα/Ελληνίδα.

Στην νεοπαγή τουρκική παροικία της Θεσσαλονίκης, από την άλλη, επικρατεί απόλυτα μία εντελώς άλλη ομάδα: μέλη της «κοινότητας», όπως είναι γνωστοί οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αναγκάσθηκαν να δραπετεύσουν κακήν κακώς από την Τουρκία, όπου κινδύνευε η ασφάλεια και πολλές φορές η ίδια τους η ζωή.

Βίντεο του BBC News Türkçe με τίτλο: «Εκατοντάδες μέλη της κοινότητας των Γκιουλενιστών εγκατέλειψαν την Τουρκία για τη Θεσσαλονίκη».

Κατοικούν κυρίως στις «καλές» ανατολικές συνοικίες. Οι περισσότεροι έχουν οικονομική άνεση, ενώ φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις από τους λοιπούς πρόσφυγες και μετανάστες της πόλης. Στην συντριπτική τους πλειονότητα έφθασαν περνώντας τον Έβρο, όχι από τα νησιά, πληρώνοντας τεράστια ποσά σε διακινητές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.