Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cethess2503345.jpg
[Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam/Eurokinissi]

Οι Γκιουλενιστές της Θεσσαλονίκης

Καταδικασμένοι σε «κοινωνικό θάνατο» στην Τουρκία, οι οπαδοί του Φετουλλάχ Γκιουλέν που κατέφυγαν στην Ελλάδα αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη χώρα που τους φιλοξενεί.
[Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam/Eurokinissi]

Οι Τούρκοι μέτοικοι των Αθηνών αριθμούν πλέον εκατοντάδες. Οι περισσότεροι είναι νέοι που μετοίκησαν εδώ είτε επειδή βρήκαν απασχόληση στη (διάσημη πλέον) εταιρεία τηλεφωνικών κέντρων Teleperformance, είτε επειδή παντρεύθηκαν Έλληνα/Ελληνίδα.

Στην νεοπαγή τουρκική παροικία της Θεσσαλονίκης, από την άλλη, επικρατεί απόλυτα μία εντελώς άλλη ομάδα: μέλη της «κοινότητας», όπως είναι γνωστοί οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αναγκάσθηκαν να δραπετεύσουν κακήν κακώς από την Τουρκία, όπου κινδύνευε η ασφάλεια και πολλές φορές η ίδια τους η ζωή.

Βίντεο του BBC News Türkçe με τίτλο: «Εκατοντάδες μέλη της κοινότητας των Γκιουλενιστών εγκατέλειψαν την Τουρκία για τη Θεσσαλονίκη».

Κατοικούν κυρίως στις «καλές» ανατολικές συνοικίες. Οι περισσότεροι έχουν οικονομική άνεση, ενώ φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις από τους λοιπούς πρόσφυγες και μετανάστες της πόλης. Στην συντριπτική τους πλειονότητα έφθασαν περνώντας τον Έβρο, όχι από τα νησιά, πληρώνοντας τεράστια ποσά σε διακινητές.

Τους ενώνει η αφοσίωση στην διδασκαλία του Γκιουλέν και η σημασία που αποδίδει στην παιδεία. Δεν αποτελούν όμως μονολιθικό σύνολο: τους διακρίνουν σημαντικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη