Γιατί η δια βίου μάθηση είναι το διεθνές διαβατήριο για την επιτυχία

Το παλιό πανεπιστημιακό μοντέλο παρήγαγε ταλέντο και αξία για την κοινωνία. Πρέπει όμως να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σήμερα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[Tima Miroshnichenko/AFP]

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε την ημέρα της αποφοίτησης σε ένα πανεπιστήμιο, με μια νέα ομάδα φοιτητών που ετοιμάζεται να σαλπάρει για νέους ορίζοντες. Τι σκέφτονται ενώ σηκώνουν τα καπέλα τους στον αέρα; Τι έχει αυτό το λεπτό φύλλο χαρτιού, το πτυχίο, που το κάνει τόσο πολύτιμο; Δεν είναι μόνο η απόδειξη της αποκτηθείσας γνώσης, αλλά κουβαλάει και τη φήμη του μέρους όπου εκπαιδεύτηκες. Το να είσαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ έχει αυτή την έξτρα λάμψη, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, κοιτάξτε το πιο προσεκτικά, και θα δείτε ότι το πτυχίο είναι η τέλεια κατάληξη της σύγχρονης τραγωδίας της εκπαίδευσης.

Γιατί; Επειδή τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα σπουδών σχεδιάζονται σύμφωνα με τις τρεις ενότητες της γαλλικής κλασικής τραγωδίας: χρόνος, δράση και τόπος. Οι φοιτητές συναντιούνται στην πανεπιστημιούπολη (ενότητα του τόπου), για μαθήματα (ενότητα της δράσης), σε ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών (ενότητα του χρόνου). Αυτό το κλασικό μοντέλο παρήγαγε παραδοσιακά πανεπιστήμια υψηλού κύρους, αλλά τώρα αμφισβητείται από την ψηφιοποίηση της κοινωνίας –η οποία επιτρέπει σε όλους όσοι έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο να έχουν πρόσβαση στη μάθηση– και από την ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων που συμβαδίζουν με έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μάθηση που λάβατε στα 20 σας χρόνια δεν θα είναι αρκετή. Αν η διάδοση και η εφαρμογή της τεχνολογίας εξελίσσονται ταχύτερα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.