Γερμανία: Προεκλογικός αγώνας στις λάσπες της πλημμύρας

Οι πιο αργοί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πιο ηλικιωμένοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τους όγκους νερού που έπεσαν σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θα κριθούν όπως εκείνες του 2002, από το πώς οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν το πλημμυρικό φαινόμενο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο υποψήφιος του CDU/CSU για καγκελάριος Άρμιν Λάσετ επισκέπτεται τις πλημμυρισμένες περιοχές στο Χάγκεν της δυτικής Γερμανίας. [INA FASSBENDER/AFP]

To Hochwasserwahlkampf είναι μια νέα γερμανική συνθέτη λέξη, αποτελούμενη από τέσσερις επί μέρους λέξεις, που σημαίνει «προεκλογικός αγώνας του πλημμυρικού φαινομένου».

Tο 2002 η Άνγκελα Μέρκελ είχε ήδη διαδεχθεί τον Χέλμουτ Κολ, αλλά δεν ήταν υποψήφια καγκελάριος, έχοντας αφήσει τα πρωτεία σε έναν άνδρα, τον Βαυαρό Έντμουντ Στόιμπερ. Ο Στόιμπερ αρνήθηκε στις πλημμύρες του 2002 να πάει στις περιοχές των πλημμυροπλήκτων στην ανατολική Γερμανία, λέγοντας ότι «δεν θα έκανε τουρισμό στην πλημμύρα». Ο συνυποψήφιός του Γκέρχαρντ Σρέντερ φόρεσε γαλότσες, πήγε, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να τους ανακουφίσει και κέρδισε επτά εκατοστιαίες μονάδες στις περιοχές που είχαν πλημμυρίσει, νικώντας τον αντίπαλό του οριακά στις εκλογές. Ακόμα και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, ο Στόιμπερ είχε κατηγορηθεί τότε «για προεκλογικό αγώνα της “σαιζ λονγκ”» (σ.σ.: έκανε διακοπές σε κάποιο νησί της Βαλτικής όταν έγινε η πλημμύρα).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.