Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cegentlemanjack.jpg
Η ηθοποιός Σουράν Τζόουνς υποδύεται την Αν Λίστερ στη νέα σειρά «Gentleman Jack».

Η συντηρητική γαιοκτήμονας του 19ου αιώνα που παντρεύτηκε γυναίκα

Η νέα σειρά εποχής «Gentleman Jack» του HBO αφηγείται την ιστορία της Αν Λίστερ, της πρώτης «μοντέρνας» λεσβίας, που έζησε όπως ακριβώς ήθελε.
Η ηθοποιός Σουράν Τζόουνς υποδύεται την Αν Λίστερ στη νέα σειρά «Gentleman Jack».

Η Αν Λίστερ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τους περιορισμούς που ήταν επιβεβλημένοι στα αυστηρά ήθη της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης. Τον Φεβρουάριο του 1835 γιόρτασε την πρώτη επέτειο του κρυφού της γάμου με την Αν Γουόκερ – έναν χρόνο νωρίτερα, είχαν ανταλλάξει δαχτυλίδια, είχαν μεταλάβει και είχαν μετακομίσει μαζί. Ο γάμος τους δεν αναγνωριζόταν τυπικά, αλλά εκείνες ένιωθαν παντρεμένες. «Μακάρι να απολαύσουμε πολλές ακόμα επετείους!» έγραψε η Λίστερ στο ημερολόγιό της, όπου συχνά κατέφευγε για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Image
gentleman.jpg

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, ακριβώς αυτά τα εκτενέστατα ημερολόγια που «ανακαλύφθηκαν» πριν από λίγες δεκαετίες, έδωσαν το υλικό για τη νέα σειρά του HBO. Από την ηλικία των 15 ετών η Λίστερ κατέγραφε τις πιο μύχιες σκέψεις της, γεμίζοντας χιλιάδες σελίδες με εκατομμύρια λέξεις. Το ένα έκτο αυτού του υλικού ήταν γραμμένο σε έναν μυστικό κώδικα δικής της επινόησης, που αποτελούνταν από σύμβολα άλγεβρας και αρχαία ελληνικά – ήταν το κομμάτι εκείνο όπου κατέγραφε τις ερωτικές της σχέσεις με γυναίκες. Η αποκωδικοποίηση των κειμένων της, ανέδειξε μια γυναίκα με εξαιρετική αυτοπεποίθηση, που αρνήθηκε να υποκύψει στους κανόνες που όριζαν τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη