Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cestrumica.jpg
Ο κεντρικός δρόμος της Στρώμνιτσας, γενέτειρας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στις γενέτειρες πόλεις του Γκιόργκε Ιβάνοφ και του Ζόραν Ζάεφ

Ελάχιστες ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ κάναμε ένα οδοιπορικό στις πόλεις όπου γεννήθηκαν ο πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός της και μεταφέρουμε τις τελευταίες εικόνες και σκέψεις των κατοίκων.
Ο κεντρικός δρόμος της Στρώμνιτσας, γενέτειρας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

O Γκιόργκε Ιβάνοφ είναι από το Βαλάντοβο, μια μικρή πόλη στην νοτιοανατολική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που μοιάζει περισσότερο με χωριό. Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το 2009, επανεξελέγη το 2014.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις 31 Μαΐου 2017, ήταν δήμαρχος της Στρώμνιτσας (ή Στρούμιτσα στα σλαβομακεδονικά), από τις μεγάλες πόλεις της ΠΓΔΜ, από το 2005 έως το 2016.

Φτάνοντας το πρωί του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου στο Βαλάντοβο των 5.000 κατοίκων, μόλις μισή ώρα από τα ελληνικά σύνορα, καταλαβαίνεις γιατί ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του πως όταν ήταν νέος πήγαινε πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη, παρά στα Σκόπια. Λογικό, αφού η γενέτειρά του, το Βαλάντοβο, είναι πολύ πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Image
valantovo_kai_stromnitsa.jpg
Οι πόλεις Βαλάντοβο και Στρώμνιτσα είναι κοντά η μία στην άλλη και κοντά στα ελληνικά σύνορα [Google maps]

Μπαίνοντας κάποιος στη μικρή αυτή πόλη, στην είσοδό της βλέπει να κυματίζει υψωμένη μια μεγάλη σημαία. Τίποτα ωστόσο μέχρι εχθές δεν μαρτυρούσε ότι οι κάτοικοί της βρίσκονταν λίγες μόνο ώρες μακριά από το άνοιγμα της κάλπης για ένα κρίσιμο δημοψήφισμα. Όποιος περίμενε το Βαλάντοβο να είναι το προπύργιο του «Όχι» ή του μποϊκοτάζ, επειδή είναι η πόλη του προέδρου Ιβάνοφ που αντιτίθεται στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη