Φυσικό αέριο: το ρωσικό όπλο

Σε καμία άλλη χώρα το παιχνίδι της Ρωσίας με το φυσικό αέριο δεν είναι τόσο «χοντρό» και εμφανές όσο στη Βουλγαρία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Μανόμετρο σε σταθμό του βουλγαρικού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, Bulgargaz. [VALENTINA PETROVA/AFP]

To βράδυ της περασμένης Δευτέρας 9 Μαΐου, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή της ροής αερίου όγκου 10 εκατομμυρίων κυβικών, επειδή ο σταθμός που προωθεί το αέριο στο Λουγκάνσκ ήταν στα χέρια των Ρώσων, εμφανιζόταν διαρροή και οι Ουκρανοί δεν είχαν πρόσβαση για να τον επιδιορθώσουν. Οι Ουκρανοί ζήτησαν από τους Ρώσους να ανακατευθύνουν το αέριο σε έναν άλλο σταθμό, 500 χιλιόμετρα δυτικότερα, όπως είχαν κάνει τον Ιανουάριο με την ευκαιρία μιας συντήρησης, επικαλούμενοι και τότε ανωτέρα βία. Οι Ρώσοι αρνήθηκαν και η Ευρώπη έμεινε χωρίς αέριο για τρεις …Ελλάδες, ενώ είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει η κανονική ροή του αγωγού.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του πώς εμπλέκεται η ροή και διανομή του φυσικού αερίου με την εξέλιξη του πολέμου και πώς το κάθε μέρος αλλάζει την πολιτική του σχεδόν επί 24ώρου βάσεως. Την Τρίτη 10 Μαΐου οι Ρώσοι έκοψαν το αέριο στον αγωγό Γιαμάλ, που τροφοδοτεί την Πολωνία και στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι έκοψαν το αέριο στη θυγατρική εταιρεία της Gazprom στη Γερμανία, που είχε προηγουμένως εθνικοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση. Η εταιρεία αυτή διακινεί το 3% του αερίου που φτάνει στη γερμανική αγορά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.