Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
Guest Editor:
cover-xymoi.jpg
Farbe Form Orangensaft Philippe Starck, Saftpresse, Illustration: Alexandra Mizielinska, Daniel Mizielinski.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών: Αναγκαιότητα ή άλλη μια μόδα;

Γιατί οι χυμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την παρουσία ολόκληρων φρούτων και λαχανικών στη δίαιτά μας.
Farbe Form Orangensaft Philippe Starck, Saftpresse, Illustration: Alexandra Mizielinska, Daniel Mizielinski.

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών βασίζουν το καλό τους όνομα στα ίδια τους τα συστατικά, τα οποία έχουν συγκεκριμένα, καλά τεκμηριωμένα, οφέλη, για την υγεία μας. Oφέλη που αφορούν για παράδειγμα στη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την πρόληψη του καρκίνου, την αυξημένη πίεση, το διαβήτη κ.ά. Μια δίαιτα δεν είναι ισορροπημένη αν δεν περιέχει ικανές ποσότητες και των δύο. Έχει όμως σημασία να εξετάσουμε αν τα οφέλη της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων και λαχανικών ισχύουν και για την κατανάλωση χυμών.

Παραδοσιακά οι χυμοί συνόδευαν το πρωινό ή καταναλώνονταν σαν δροσιστικό όταν έκανε ζέστη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η αντίληψή μας απέναντι στους χυμούς έχει μεταβληθεί. Βλέπουμε τώρα πολλούς να τους καταναλώνουν σαν ένα λιγότερο χρονοβόρο αλλά και πιο περιεκτικό υποκατάστατο των φρούτων και των λαχανικών.

Αρκετοί θεωρούν καλό όχι απλώς να συνοδεύουν τα γεύματά τους με αυτούς αλλά ακόμη και να τα υποκαταστήσουν εξ ολοκλήρου με χυμούς με σκοπό την αποτοξίνωση ή τη μείωση του βάρους (στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνουμε όσους λόγω ασθένειας είναι υποχρεωμένοι να καταναλώσουν τροφές σε μη στερεή μορφή). Είναι όμως σοφό να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε χυμούς για να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη