Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
bolivia.jpg
Στη γιορτή της Candelaria στην Copacabana της Βολιβίας. [BEN PIPE / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING]

Πέρα από το Καρναβάλι: Ο Φεβρουάριος του θρησκευτικού συγκρητισμού των Λατίνων

Μπορεί τον Φεβρουάριο η γιορτή του Καρναβαλιού να επισκιάζει όλες τις άλλες στη Λατινική Αμερική, όμως δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η πιο εντυπωσιακή. Στις 2 του μήνα συμπίπτουν τρεις γιορτές που τιμούν γυναίκες, την Παναγία και την Ιεμανζά (θεά της γονιμότητας και των υδάτων) και μπλέκουν χριστιανικά, ινδιάνικα και αφρικανικά στοιχεία σε έναν γοητευτικό συγκερασμό παραδόσεων.
Στη γιορτή της Candelaria στην Copacabana της Βολιβίας. [BEN PIPE / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING]

Από το Μεξικό ως την Αργεντινή, η Λατινική Αμερική βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου στον πυρετό των ετοιμασιών για το Καρναβάλι. Η φήμη του δυστυχώς αφήνει σε δεύτερη θέση σειρά άλλων εορτών, με μεγάλο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Με δύο λόγια

Ασχέτως από το (υπερτιμημένο, κατά τον συγγραφέα) καρναβάλι, οι αρχές Φεβρουαρίου είναι η καλύτερη εποχή να ταξιδέψεις στην Αμερική των Λατίνων. Γιορτές με χριστιανική επίφαση αφήνουν πανάρχαιες ανιμιστικές παραδόσεις να βγουν στην επιφάνεια. Παράλληλα, δοξασίες που έχουν έλθει από την απέναντι Αφρική, αποτέλεσμα του δουλεμπορίου, έχουν κατακτήσει τις ψυχές εκατομμυρίων Λατίνων μη-Αφρικανικής καταγωγής. Στις 2 Φεβρουαρίου συμπίπτουν δύο τέτοιες γιορτές, που τιμούν την Παναγία (Υπαπαντή) και τη θεά της θάλασσας Ιεμανζά. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας παρακολούθησε –τρεις διαφορετικές χρονιές– την πρώτη στη Βολιβία και το Μεξικό και τη δεύτερη στην Ουρουγουάη, και μας μεταφέρει τις εμπειρίες του.

Χαρακτηριστικά, δύο μεγάλες γιορτές συμπίπτουν στις 2 Φεβρουαρίου: η μία, η Candelaria, τιμά την Υπαπαντή του Κυρίου. Η άλλη, αφρικανικών καταβολών, τιμά την θεά της θάλασσας Ιεμανζά.

Την ίδια λοιπόν ημέρα τιμώνται δύο γυναίκες, η Παναγία και η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη