Τι είχε μέσα το βαλιτσάκι των αρχαίων γιατρών

Οι συνταγές θεραπευτικών σκευασμάτων που έφτασαν μέχρι σήμερα από γραπτές πηγές, αποκαλύπτουν την αγωνία των ανθρώπων να εντοπίσουν μέσα στον κόσμο γύρω τους ό,τι θα μπορούσε να απαλύνει τα δεινά της αρρώστιας. Πολλά από τα φάρμακα της φύσης που χρησιμοποιούσαν εξάλλου οι αρχαίοι, είναι γνωστά και σήμερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Μανδραγόρας και Μήκων η υπνοφόρος. Εθνική Βιβλιοθήκη Νάπολης.

«…Ευτύς του βγάζει ο Πάτροκλος τη σουβλερή σαγίτα/ απ' το μερί με το μαχαίρι του, το μαύρο γαίμα πλένει/ με χλιό νερό και πάνω απίθωσε πικρή πονοκοιμήτρα/ ρίζα, στο χέρι αφού την έτριψε, και σταματά τους πόνους./ Έτσι η πληγή γοργά εμαράθηκε και στάθηκε το γαίμα».

Στην Ιλιάδα, όταν ο Ευρύπυλος τραυματισμένος από βέλος στο πόδι βγαίνει από τη μάχη κουτσαίνοντας και παρακαλεί τον Πάτροκλο να τον βοηθήσει, αυτός τον οδηγεί στη σκηνή, τον βάζει να ξαπλώσει σε δέρματα ταύρων και περιποιείται την πληγή του. Πολύ θα ήθελαν να ξέρουν όμως σήμερα οι ιστορικοί της ιατρικής από ποιο φυτό προέρχεται αυτή η «πικρή ρίζα» που απολυμαίνει τα τραύματα και σταματάει το αίμα. Ήταν η κηκίδα; Ήταν η αχιλλεία η χιλιόφυλλος με την οποία ο Κένταυρος είχε γιατρέψει και την φτέρνα του Αχιλλέα; Μήπως η αριστολόχια κληματίδα, η γεντιανή, το κενταύριον ή η αιματόρριζα, που είναι γνωστή για τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε τανίνη; Άγνωστο – όπως και οι περισσότερες ονομασίες για τους μη ειδικούς. Στην εποχή του Ομήρου εξάλλου, η λέξη «φάρμακον» περιελάμβανε και τη θεραπεία και το δηλητήριο. Εντοπίζεται μάλιστα ήδη στην Μυκηναϊκή εποχή ως pa-ma-ko σε πήλινη πινακίδα της Γραμμικής Β' γραφής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.