Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cekapna000_par1967902.jpg
Καπνοκαλλιεργητής σε αποθήκη καπνού στις Σάπες Ροδόπης το 2008. Φωτογραφία αρχείου. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Φαρ Ουέστ για τα καπνά του Κιλκίς

Η διαμάχη για την κατοχή των καπνών της σοδειάς του 2016 μεταξύ του επιχειρηματία Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, των καπνοπαραγωγών που τον προμήθευαν, των εργαζομένων του και της εταιρείας που τα αποθήκευε, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Καπνοκαλλιεργητής σε αποθήκη καπνού στις Σάπες Ροδόπης το 2008. Φωτογραφία αρχείου. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Στο inside story έχουμε δημοσιεύσει τέσσερα ρεπορτάζ για την υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδης, μιας από τις μεγαλύτερες καπνικές εμπορικές επιχειρήσεις στον κόσμο. Η υπόθεση ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2016, όταν η εταιρεία αποθηκών που είχε την ευθύνη της φύλαξης των καπνών του Μιχαηλίδη (ΠΑΕΓΑΕ ΑΕ), μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, αποκάλυψε στις τράπεζες που τον δάνειζαν ότι, από τα αποθηκευμένα καπνά των προηγούμενων ετών, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση για τον δανεισμό του, έλειπαν 13 εκατ. κιλά (ο ίδιος ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης σημειώνει ότι η ποσότητα αυτή δεν ξεπερνάει τα 7-8 εκατομμύρια κιλά, μια κατάσταση που όπως λέει υπάρχει και σε άλλες καπνικές εμπορικές επιχειρήσεις και συμβαίνει εξαιτίας της χρονικής διαφοράς ανάμεσα στον χρόνο αγοράς του καπνού μέχρι τον χρόνο πώλησής του).

Image
mich23b.jpg
Φωτογραφία από έκδοση της εταιρείας Καπνική Μιχαηλίδης. Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης διακρίνεται στην κεφαλή του τραπεζιού.

Στην αρχή οι τράπεζες, η ΠΑΕΓΑΕ και η καπνική εταιρεία αναζητούσαν μια συναινετική λύση. Την άνοιξη όμως του 2017, όταν έγινε φανερό πως οι τράπεζες δεν θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους, επιχείρησαν να μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία της Καπνικής Μιχαηλίδης, μεταξύ των οποίων και τη νέα σοδειά του 2016, την οποία προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως μέρος της εγγύησης για τα δάνεια που είχαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη