'Τ Βελντ: «Europol και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασχοληθούν με το Predator στην Ελλάδα»

Η Σόφι ιν 'τ Βελντ, ευρωβουλευτής που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σε θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής για τα λογισμικά κατασκοπίας, μιλά στην Ελίζα Τριανταφύλλου για τις ελληνικές παρακολουθήσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Η Σόφι ιντ' Βελντ.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η χρήση λογισμικού κατασκοπίας κατά ενός έλληνα δημοσιογράφου και ενός έλληνα πολιτικού είναι διεθνές πρόβλημα, που χρειάζεται διεθνή λύση. Αυτά ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς να σχετικοποιήσει την υπόθεση του Predator στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση spyware για παράνομη παρακολούθηση είναι οριακά κάτι αναπόφευκτο και ουσιαστικά μία φυσική εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου – ακόμη και αν η εταιρεία που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό έχει γραφεία και λειτουργεί επί της ουσίας ανενόχλητη λίγα χιλιόμετρα από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται –σύμφωνα με διαρροές– να κινήθηκαν και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης (Πιερρακάκης, Γεραπετρίτης) που συμμετείχαν στην απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδρίασε εσπευσμένα την Παρασκευή 29 Ιουλίου (μία ημέρα προτού να κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι) μετά από έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.