Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
ceerdoganpointsfinger.jpg

Έρντογαν ο Πορθητής: Η άλωση του τουρκικού τύπου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον τύπο σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος και την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, η Τουρκία οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Σε μία σειρά άρθρων ερευνάμε την «μεταμόρφωση» της τουρκικής κοινωνίας, ξεκινώντας από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχουν χαθεί όλα;

Στις 24 Ιουνίου θα διεξαχθούν στην Τουρκία οι πρώτες «διπλές» εκλογές με το νέο σύστημα, προϊόν της συνταγματικής αναθεώρησης του 2017, που καθιερώνει ένα πολίτευμα υπερεξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα.

«Οι πρόωρες εκλογές έχουν πάντοτε την πιθανότητα εκπλήξεων» λέει στο inside story η ανταποκρίτρια του BBC στην Πόλη Σελίν Γκιρίτ. «Καθώς όμως πρόκειται για τις πρώτες εκλογές με το νέο σύστημα, ο κόσμος στην Τουρκία τις λαμβάνει πολύ σοβαρά. Πρόκειται για εκλογές με το σύστημα “ο νικητής τα παίρνει όλα”. Είναι πάρα πολλά όσα διακυβεύονται, για όλους τους πολιτικούς χώρους».

Η εκλογή του Ταγίπ Έρντογαν, τον οποίον πλέον στηρίζει εκτός από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θεωρείται πάρα πολύ πιθανή. Στην περίπτωση επανεκλογής του Έρντογαν υπό το καθεστώς του αναθεωρημένου συντάγματος, η τρέχουσα θητεία του δεν πρέπει να προσμετρηθεί στο οριζόμενο από εκείνο όριο των δύο προεδρικών θητειών, υποστηρίζουν οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα συνταγματολόγοι και αναλυτές.

Image
erdoganbahceli000_14464n.jpg
Φωτογραφία των Έρντογαν και Μπαχτσελί που έδωσε στη δημοσιότητα στις 18 Απριλίου 2018 το γραφείο τύπου του Τούρκου προέδρου. [AFP PHOTO / Turkish Presidental Press Service / YASIN BULBUL]

Η προεδρική θητεία είναι πενταετής. Το αναθεωρημένο σύνταγμα μάλιστα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη