Πίσω από την επίθεση στον Μπουτάρη: Μέρος Β’

Ενάμιση μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από αγανακτισμένους της άκρας δεξιάς, η ασφάλεια δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τον άνθρωπο που έδωσε το σινιάλο για να κινηθούν οι «διαμαρτυρόμενοι» εναντίον του, αποδεικνύοντας ίσως ότι η αστυνομία μπορεί να είναι και από τα δύο μάτια τυφλή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
[Sakis Mitrolidis/AFP]

Πριν από ενάμιση μήνα το inside story είχε ασχοληθεί με τον ρόλο μιας σειράς οργανώσεων της άκρας δεξιάς στην επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη στις 19 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε γράψει τότε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο και πληροφορίες που είχαν φθάσει στην αστυνομία, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν δύο τουλάχιστον άτομα που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν – το 2017 – με την οργάνωση Ιερός Λόχος.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων

Διαβάζοντας τις απολογίες των ανθρώπων που συνελήφθησαν και δικάσθηκαν ή θα δικασθούν για τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκπλήσσεται κανείς με τα επιχειρήματά τους. Ο 20χρονος Λ.Τ., που καταδικάσθηκε με άλλους δύο για τον ξυλοδαρμό – η σύλληψή του έγινε δυνατή χάρη στην παρατηρητικότητα του αστυνομικού φρουρού του δημάρχου, που τον συνάντησε στο νοσοκομείο όπου είχε πάει να δέσει το χέρι του – είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ότι δεν κατάλαβε εάν πέτυχε με την κλωτσιά τον δήμαρχο, «εξαιτίας του συνωστισμού». Στο σημείο, ωστόσο, που εκδηλώθηκε η επίθεση και το χτύπημα, αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίον μιλήσαμε – που μάλιστα είναι στέλεχος ποντιακών οργανώσεων – είπε πως δεν υπήρχε συνωστισμός και πως ο δράστης έδρασε – όπως δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο – εντελώς μόνος του. Προηγουμένως είχε τρέξει να «πλασαριστεί», γύρω από τον κλοιό που περιέβαλε τον δήμαρχο, ώστε να πάρει θέση για το χτύπημα. Χρειάσθηκε να διατρέξει – όπως δείχνουν πλάνα της πλατείας μπροστά στον Λευκό Πύργο – ολόκληρη την πλατεία. Φυσικά, ο υπερασπιστικός ισχυρισμός έχει σχέση με την πρόθεση των συνηγόρων του να δημιουργήσουν ένα επιχείρημα ότι ο πελάτης τους έδρασε «εν βρασμώ ψυχής».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.