Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cover2.jpg

Η σκοτεινή σχέση της βιομηχανίας με τους ακαδημαϊκούς της υγείας

Το χρήμα κινεί τον κόσμο. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν αυτό γίνεται υπόγεια, κάτι που συμβαίνει συχνά με τις κλινικές μελέτες που μας βομβαρδίζουν, επηρεάζοντας το τι θα διαλέξουμε από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, τι θα καπνίσουμε και τι φάρμακα θα πάρουμε. Με το αζημίωτο, βέβαια.
«Κάθε ειδικότητα είναι μια συνωμοσία εναντίον των αμύητων»

 

Για τα θέματα της διατροφής μπορεί κανείς να διαβάσει τα πιο αντιφατικά συμπεράσματα. Το πλήρες γάλα, το έλαιο καρύδας, το αλάτι και τα συμπληρώματα ασβεστίου κάνουν κακό, αλλά μπορεί να κάνουν και καλό.

Με δυο λόγια

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου μία στις τρεις κλινικές μελέτες δεν δημοσιεύεται τελικά αφότου ολοκληρωθεί, προκαλώντας σημαντική παραμόρφωση στα συνολικά επιστημονικά δεδομένα. Ποιος τις σταματά; Από ό,τι φαίνεται ο χρηματοδότης, αν δεν τον συμφέρουν τα ευρήματα, αφού οι ερευνητές συχνά υπογράφουν συμβόλαια στα οποία υπάρχει όρος που απαγορεύει τη δημοσίευση χωρίς τη συγκατάθεσή του. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει να καταχωρούνται όλες οι επιστημονικές μελέτες προτού ξεκινήσουν σε δημόσια μητρώα. Κατά τα άλλα, για τη σχέση της βιομηχανίας με τους ιατρούς-ερευνητές γνωρίζουμε μόνο όσα έχουν γίνει γνωστά από δικαστικές υποθέσεις και διαρροές εγγράφων. Είναι όμως αρκετά για να καταλάβει κανείς αυτό που μπορεί να υποψιαζόταν: ότι οι καμπάνιες των βιομηχανιών για τα προϊόντα τους πολλές φορές έχουν και μία σκοτεινή, αφανή πλευρά, που αφορά τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη