Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
rcemenopause063_1036127604.jpg
Η υποψήφια για Emmy ηθοποιός Cheryl Hines ποζάρει για την καμπάνια της φαρμακευτικής AMAG για την εμμηνόπαυση το 2018. [PRESLEY ANN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA VIA AFP]

Εμμηνόπαυση: μια άβολη συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει

Παρότι η εμμηνόπαυση αφορά τον μισό πληθυσμό της γης, δεν μιλάμε σχεδόν καθόλου γι' αυτήν. Στο βιβλίο «Cracking the Menopause While Keeping Yourself Together», οι συγγραφείς δίνουν όλες τις επιστημονικές πληροφορίες που χρειάζεται μια γυναίκα, διανθισμένες με χιούμορ και ιστορικά στοιχεία.
Η υποψήφια για Emmy ηθοποιός Cheryl Hines ποζάρει για την καμπάνια της φαρμακευτικής AMAG για την εμμηνόπαυση το 2018. [PRESLEY ANN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA VIA AFP]

Στο πέμπτο επεισόδιο της καναδικής σειράς «Άννα με Α» που προβάλλεται ολόκληρη από το Netflix και σε συνέχειες από την ΕΡΤ, στην πρωταγωνίστρια έρχεται περίοδος. Καθότι δεν έχει καμία γνώση αναφορικά με την ήβη, τρομοκρατείται. «Όταν πεθάνω να βάλετε στον τάφο μου ροζ τριαντάφυλλα» λέει κλαίγοντας ενώ ζητά συγγνώμη από τη γυναίκα που την έχει υιοθετήσει. Βρισκόμαστε στα τέλη του 1800.

Προσπαθώ να θυμηθώ πώς αισθάνθηκα εγώ έναν αιώνα και πολλές δεκαετίες αργότερα, στην αντίστοιχη φάση. Ήμουν γύρω στα 13 και χωρίς τη μαμά μου, που έλειπε στο εξωτερικό για λόγους υγείας. Έμενε μαζί μας η μικρή της αδερφή κι εκείνην φώναξα σοκαρισμένη. Προσπαθώ επίσης να θυμηθώ πόσο προετοιμασμένη ήμουν για το γεγονός αυτό καθεαυτό, και συνειδητοποιώ με έκπληξη ότι απλώς ΔΕΝ ήμουν. Υποθέτω ότι η μάνα μου μού είχε μιλήσει σχετικά, παρόλα αυτά τη στιγμή που συνέβη φοβήθηκα, πάγωσα. Το επόμενο συναίσθημα ήταν η ντροπή. Και παρόλο που πήγαινα σε σχολείο θηλέων (σιγή ιχθύος από εκείνη την πλευρά, τα οικοκυρικά και το κέντημα τους μάραναν) δεν ήμουν άνετη με το θέμα, συνεχώς ανησυχούσα μήπως είχα «ατυχήματα», ενώ κάθε μήνα περπατούσα σα να με είχε μόλις χτυπήσει αυτοκίνητο!

Στην πορεία βέβαια τα πράγματα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη